Strategija za imunizaciju – Vakcina neće biti obavezna. Prioritet stariji i medicinari. Pregovori sa svim proizvođačima

 Strategija za imunizaciju – Vakcina neće biti obavezna. Prioritet stariji i medicinari. Pregovori sa svim proizvođačima

Foto: screenshot

Vodimo pregovore sa svim zemljama i proizvođačima. Potrudićemo se da obezbijedimo građanima da imaju više vakcina na raspolaganju koje će jednako biti bezbjedne i kvalitetne. Takođe ćemo se potruditi ako budemo u mogućnosti da građani sami biraju koju će da prime, saopštila je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović na pres konferenciji Ministarstva zdravlja na kojoj je predstavljena Nacionalna strategija za imunizaciju u borbi protiv koronavirusa. Sa pres koferencije je poručeno da vakcina neće biti obavezna te da će prioritet u vakcinisanju imati medicinski radnici, starije osobe, hronični bolesnici…

Vode se intenzivni bilateralni razgovori sa svim proizvođačima i zemljama

“Eminentan broj stručnjaka iz CG učestvovao u izradi akcionog plana – Dragan Laušević prvenstveno. U izradi je učestvovalo i Nacionalno stručno tijelo za imunizaciju sa 11 eminentnih stručnjaka iz naše zemlje. U precudiri intenzivni pregovori u vezi vakcine, vode se intenzivni bilateralni razgovori sa svim proizvođačima i zemljama. Danas popodne imamo sastanak u vezi sa Covax inicijativom“, navela je  ministarka zdravlja dr Jelena Borovinić Bojović.

“Cilj strategije i akcionog plana je da se pokaže da CG na sistematičan način pristupa rješavanju ovog izazova“, kazao je epidemiolog Instituta za javno zdravlje prof. dr Dragan Laušević.

Foto: screenshot

“Treba i da omogući da CG kao država može da se obrati međunarodnim institucijama i državama u slučaju pomoći Trenutno strategija i nacionalni plan podnešen je vladi i kada Vlada odobri dokument biće javno dostupan svima. Nijedan dokument kao takav usvojen, podložan je izmjenama i dopunama. Sadrži 11 poglavlja koja se odnose na sve važno oko vakcina – regulatorni okvir, planiranje aktivnosti, finansije, imunizaciona strategija, logistički lanac, ljudski resursi, obuka i slično…“, dodao je on.

Prioritet za vakcinu medicinski radnici, starije osobe…

“Ova strateška platforma ima jedan cilj – omogućiti nesmetanu, jednako dostupnu vakcinu za sve u CG. Da se takođe smanji i broj smrtnih i teško oboljelih slučajeva, i pritisak na zdravstveni sistem. To je važan korak ka oporavku društva. Nas u SZO raduje što je CG itim ispratio smjernice SZO u smisu osnovnih principa i načela kao što su principi jednake dostupnosti i reciprociteta vakcina“, navela je šefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori Mina Brajović.

“Definisano je ko su prioritetne grupe – zdravstveni radnici koji su bili na prvoj liniji odbrane. Uz njih lica koja su starije životne dobi kao i hronični pacijenti. U SZO nam je veoma važno što je ovo put i način da se ograničene količine i prvi kontigent budu distribuirali prioritenim grupama i tako ostavi veći uticaj u smislu očuvanja zdravlja i života“, dodala je ona.

“Bez obzira da li govorimo o vakcinama ili testovima, drugim zdravstvenim mjerama i politikama, važno je da one budu utemeljene na osnovnim temeljnim vrijednostima čovječanstva – jednakosti i socijalne pravde“, navela je Brajović.

Ona je kazala da i dalje funkcionišemo u ambijentu gdje imamo jednačine sa puno nepoznatih. “Svakog dana jako puno učimo i zato je preporuka SZO svim zemljama lanicama i nacionalnim vlastima CG je da je ovaj dokument jako važan. To je dokument koji zbog linjenice da ima stvari puno koje ne znamo, bude doživljen kao živi dokument koji će se u hodu na određen način dopunjavati“, navodi Brajović.

Jesmo li korak bliže vakcini 

“Pregovori oko vakcina svakodnevni, zahtijevaju sastanke sa svim pojedinačnim proizvođačima i zemljama. Nadamo se ako se ovim tempom nastavi uspjeti da započnemo vakcinaciju u cg krajem januara, početkom febri+uara. Da se ne ograničavam na datume, jer to ne mogu reći konkretno jer su ugovori opširni, zahjevni, zahtijevaju pristup. Molimo građane za strpljenje jer su pregovori koje mi sad vodimo u zemljama u okruženju vođeni u junu, julu mjesecu“, kazala je ministarka.

“Kao zemlja se ponašamo odgovorno i maksimalno principijelno“, dodala je ona.

Koliko su domovi zdravlja spremni za vakcine

“CG već i sada ima kapaciteta da primi hitne isporuke. Imamo tri mjesta za držanje vakcina u tom slučaju. Montefarm već započeo postupak nabavke zamrzivača, koji su neophodni samo na centralnom nivou. Za druge vrste vakcina koje se mogu čuvati do minus 20 stepeni imamo veliki broj komora, a temp. od plus dva do plus osam mogu se čuvati u DZ i slično. Nemamo problema“, kazao je Laušević.

“Planom predviđeno da zdravstveni radnici već iduće sedmice kreću u edukaciju za vakcinaciju, i plan je da se završi do 29. januara“, dodao je on.

O imunitetu, vakcini…

“Osnovni cilj je zaštititi najugroženije. Kovaks inicijativa je pokušala da obezbijedi do kraja 2021.  oko 20% vakcine za pojedine države. Dodatno svaka država nastoji dodatne vakcine da obezbijedi. Ukoliko zaštitimo najranjivije imaćemo manji pritisak na zdravstvenu službu. Što se tiče bezbjednosti vakcina ona se procjenjuje u skladu sa kliničkim studijama. Za sada pokazuju zadovoljavajuću bezbjednost. Cilj svake vakcine je pružanje već koristi negoli štete. Vakcina neće biti obavezna“, kazao je Laušević.

“To da li će neke država tražiti da ulaze samo vakcinisani građani, na to ne možemo uticati. Bezbjednost vakcina je vrlo zadovoljavajuća. Ideja je da prvo edukujemo zdravstvene radike a zatim ih paralelno puštamo putem sredstava javnog informisanja građanima“, dodao je on. “Sve je pratio i naš Institut za ljekove i medicinska sredstva će sve pratiti, obavještavati javnost i posebni centar SZO u Švedskoj. Biće apsolutna transparentnost“, kazao je Laušević.

“Najhitnije je dobro informisati i edukovati zdravstvene radnike koji će sprovoditi vakcinaciju“, poručio je on.

Mali broj neželjenih reakcija

“Fajzer Biotekova vakcina je urađena putem nove biotehnološke platforme. Mi smo primili dokumentacije i drugih vakcina kandidata i očekujemo da će do kraja mjeseca biti okončan proces prekvalifikacije. To znači da SZO daje zeleno svjetlo u smislu bezbjednosti, djelotvornosti i kvaliteta. U ovom trenu od 25,3 miliona doza 95 % je došlo u ruke 10 zemalja na globalnom nivou – zemlje sa visokim nivoom razvoja. Što se tiče regiona Evrope vakcina je počela u oko 30 zemalja“, kazala je Brajović.

Foto: screenshot

“U posjedu smo informacija – Fajzerova bezbjedna, djelotvorna i kvalitetna. Zabilježen je vrlo mali broj neželjenih reakcija, radi se o sistemskim alergijskim reakcijama. Zato smo preporučili da prilikom procesa sprovođenja imunizacije osoba koja primi vakcinu bude još 15 do 30 min u prostoru gdje je osoblje za pružanje prve pomoći“, navodi ona.

Vakcine bezbjedne

“Važno je da građani čuju da je činjenica da proces vakcinacije jeste vrlo složen i podrazumijeva sprovođenje seta studija koje se odvijaju u nekoliko faza. Sve to znači vrijeme. Do sada obično proces proizvodnje vakcina traje i godinama oko 10, 12, međutim svijet je sada uspio da dobije vakcinu za nekoliko mjeseci i ovo je još jedna od situacija koje su potvrdile koliko je ulaganje u nauku važnu“, istakla je Brajović. 

“Ovog puta zahvaljujući godinama ulaganja u osmišljavanje tehnologija za istraživanje, razvijanje i proizvodnju vakcina došli smo brže do proizvodnje vakcina, ali to  ni u kom slučaju ne znači da je profil vakcine u smislu bezbjednosti i kvaliteta bio kompromitovan, radi se o bezbjednim vakcinama“, dodala je Brajović.

Ova trka se trči duže

“Kao što smo na globalno i regionalnom nivou isticali borba protiv kovida je maraton. Moramo svi skupa da trčimo jako dugo. U toku trajanja maratona identifikovani su brojni izazovi i bilo je neophodno hitno reagovati u smislu snažnog jačanja kapaciteta za nadzor – praćenje kontakata, ispitivanje slučajeva, unapređenje platformi zadigitalno upravljanje podacima. Ovu borbu možemo da iznesemo i budemo pobjednici samo ako budemo brži od virusa. U SZO nas jako radovalo što je nova administracija na čelu sa Borovvinić Bojović preduzela hitne mjere i korake u osnaživanju okosnice kao odgovora na kovid 19. Tu mislim na uspostavljanje nacionalne komisije, sa njenim dlajim razrađivanjem u smislu da imaju zadatak da realizuju operacije u nekoliko ključnih segmenata“, kazala je Brajović.

“Ova se trka trči duže, važno je da se ne spušta gard ni u jednom trenu. Ako želimo bitku da dobijemo neophodno je da svako od na s da svoj doprinos“, istakla je Brajović.

Vakcine za sve koji budu raspoloženi

Obezbijedićemo vakcinisanje svih građana koji budu raspoloženi da se vakcinišu, naglasila je ministarka Borovinić Bojović.

“Svjedoci smo da je 30. kjanuara 2020. proglašena pandemija koronom i od tada se svi zdravstveni sistemi u svijetu zajedno bore da se ova situacija prevaziđe. I mi smo ozbiljno i odgovorno pristupili rješenju problema kako bi se transmisija što više ograničila i omogućila. Jasno je da je jedini način prevazilaženja ovog problema dobra vakcinacija“, navela je ona.

“Ne možemo se ponašati izolovano iz razloga ako se bilo koja zemlja bude ponašala izolovano ugrožavaće sve ostale. Ovo je situacija koja nas je opet opomenula da moramo ozbiljno pristupati zaštiti zdravlja osobito kada su virusi u pitanju, čija je osnovna osobina nepredvidivost. Ponašaćemo se kao i sve zemlje na svijetu i vodićemo se efikasnošću i bezbjednošću vakcine. Odluka o vakcinaciji je dobrovoljna i u odnosu na odgovor našihgrađana imaćemo određeni stepen kolektivnog imuniteta. Obezbijedićemo sredstva za svakog građanina koji bude po našoj preporuci htio da se vakciniše“, pocrtala je ministarka.

Iskoordinirati zemlje na Balkanu za bolju ljetnju sezonu

“Ne možemo izdržati pritisak ako je svuda oko nas bolest. Zamjeram što nismo imali ranije mnogo bolju koordinaciju. Sad smo u situaciju ukoliko pristupimo tome da budemo restriktivni dobićemo trenutno poboljšanje. Pitanje je koliko narod može da izdrži tako. Lako je zabraniti stvari ali pitanje je šta ćemo sa ekonomijom. Moj stav je da se malo pritisne i da malo iskoordiniramo sa zemljama na Balkanu kako bii se pripremili za ljetnju turističku sezonu. U tome će nam pomoći vakcina. Ako se budemo ponašali kako treba uz određenu dozu vakcine, postoje šanse da obezbijedimo da iduća sezona bude bolja“, kazao je Laušević.

Ne oslanjamo se na račun NKT

“Sredstva sa računa NKT nemamo u Ministarstvu Zdravlja koliko se sredstava nalazi na tom računu. Budžetski revizori se bave sad tim pitanjem i istražuju prilive i odlive. Mi se zarad sigurnosti ne oslanjamo na račun NKT i imamo sredstva za vakcinaciju“, kazala je ministarka zdravlja.

Građani će birati vakcinu

Foto: screenshot

“Vodimo pregovore sa svim zemljama i proizvođačima. Potrudićemo se da obezbijedimo građanima da imaju više vakcina na raspolaganju koje će jednako biti bezbjedne i kvalitetne. Takođe ćemo se potruditi ako budemo u mogućnosti da građani sami biraju koju će da prime. Trudićemo se da omogućimo vakcinaciju onako kako će efekat biti bolji ali i odgovor građana“, kazala je Borovinić Bojović.

Krajnju riječ o mjerama daje Vlade

“Pripadam tvrdoj struji koja je uvijek za restriktivnije mjere ali o tome krajnju riječ ne donose epidemiolozi već vlada. Ako zatvorimo spasićemo jedan broj života, ali zbog ekonomije… Kad bih bio u mogućnosti da koordiniram globalno ili evropski ja bih drugačije radio. Dopadao mi se pristup Novog Zelanda, Tajlanda…“, kazao je dr Laušević.

“Naš cilj da obezbijedimo što više mogućih vakcina ali i da vakcina koja prva dođe u zemlju bude sa evropskim sertifikatom. Pregovori intenzivni sa svima i ne mogu izdvojiti konkretno i reći koja će prva vakcina stići“, kazala je Borovinić Bojović.

“Kad Vlada usvoji dokument imaćete mogućnost da ga vidite. Prioritet stari u Domovima zdravlja i osoblje koje tamo radi. U drugom talasu predviđen zdravstveni radnici i ostalo osoblje u zdravstvenim ustanovama koji rade sa sars cov 2 i svi stariji od 80 godina“, pojasnio je Laušević.

Izvor: FOS media

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još