Štrajk advokata – odloženo 70% suđenja u Osnovnom sudu

 Štrajk advokata – odloženo 70% suđenja u Osnovnom sudu

Kako je saopštila portparolka Osnovnog suda u Herceg Noviom, sutkinja Vesna Gazdić, oko 70% suđenja u Osnovnom sudu odlažu se u skladu sa odlukom Advokatske komore Crne Gore da stupe u štrajk i zakazuju za slobodan termin postupajuće sudije, dok će se suđenja redovno održavati u predmetima gdje stranke nemaju advokata.

Zdravko Begović, predsjednik Advokatske komore, poručio je nakon telefonskog razgovora sa predstavnicima Osnovnog suda, da će se takva situacija zadržati do ispunjenja zahtjeva advokata kojima je naloženo da ne ulaze u sudove, tužilaštvo i policiju i izuzetaka nema.

U saopštenju Osnovnog suda navode kako smatraju da su ovakvim ponašanjem advokata umnogome stranke oštećene jer su uskraćene za adekvatnu pravnu pomoć:

„To se posebno ogleda u krivičnim pritvorskim predmetima gdje dolazi do povrede prava na odbranu kao i izvršnim predmetima, radnim i porodičnim sporovima koji po prirodi imaju karakter predmeta koji se rješavaju po hitnom postupku“, – stoji u saopštenju Osnovog suda Herceg Novi.

Podsjetimo, advokati štrajkuju od juče jer žele izuzeće od elektronske fiskalizacije. Advokatska komora Crne Gore naložila je svim advokatima da tokom obustave rada ne ulaze, niti borave u prostorijama sudova, tužilaštava, policije ili državnih organa po bilo kojem osnovu.

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još