Stigla donacija EU – 78.000 maski i 15.000 hirurških mantila

 Stigla donacija EU – 78.000 maski i 15.000 hirurških mantila

Foto: MUP

U Crnu Goru stigla je pomoć u vidu 78.000 zaštitnih maski tipa FFP2 i 15.000 jednokratnih hirurških mantila, koju je EU donirala Crnoj Gori iz posebnog – rescEU instrumenta Mehanizma Unije za civilnu zaštitu. Kako je saopšteno, ukupna vrijednost donacije je 311.850,00 eura, dok je koordinaciju i distribuciju obezbijedila Savezna kancelarija za civilnu zaštitu i pomoć u slučaju katastrofa SR Njemačke, preko Crvenog krsta Savezne Republike Njemačke. Donacija je data na korišćenje Kliničkom centru Crne Gore.

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović je, povodom donacije, iskazao zahvalnost i saopštio da je ova pomoć potvrdila da Crna Gora ima prijatelje na najvažnijim evropskim adresama i da nas u borbi protiv Kovida–19 povezuju humanost i solidarnost, kao prepoznatljive vrijednosti naše saradnje.

„Ovo će biti dragocjena pomoć zaposlenima u Kliničkom centru Crne Gore, koji vrlo odgovorno i posvećeno već mjesecima vode tešku borbu sa opasnim protivnikom, iskazujući požrtvovanost i profesionalnost kao prepoznatljiv oblik svoga rada“, istakao je Sekulović.

Direktorica Kliničkog centra Crne Gore dr Ljiljana Radulović zahvalila je EU na donaciji i Ministarstvu unutrašnjih poslova što je prepoznalo potrebu da na ovaj način pomogne Klinički centar i ocijenila je kao važnu podršku zaposlenima u ovoj ustanovi u borbi protiv pošasti koja nije zaobišla Crnu Goru.

“Zaposleni u Kliničkom centru Crne Gore danonoćno, vrlo odgovorno i neumorno se bore za zdravlje svakog našeg pacijenta i pružaju svoj profesionalni maksimum, bez obzira na trajanje pandemije i izazove koji se nađu na tom putu”,naglasila je direktorica Radulović.

Evropska komisija je uspostavila 19. marta strateške kapacitete instrumenta rescEU – zajedničku evropsku rezervu medicinske opreme za hitne slučajeve (kao što su respiratori, zaštitne maske i laboratorijske potrepštine) kako bi pomogla zemljama EU-a u borbi protiv pandemije Kovid-19.

Komisija finansira 100 % kapaciteta (uključujući nabavku, održavanje i troškove isporuke), koji se stalno dopunjavaju, a nalazi se u nekoliko država članica.

Države domaćini dužne su nabavljati opremu, uz podršku Komisije. Za distribuciju opreme zadužen je Koordinacioni centar za odgovor na hitne situacije, koji se brine o tome da se ona šalje tamo gdje je najpotrebnija.

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još