Sputnjik V stvara dugoročni imunitet?

 Sputnjik V stvara dugoročni imunitet?

Istraživanja u argentinskom državnom Savjetu za naučna i tehnološka pitanja su pokazala da se nakon vakcinisanja Sputnjikom V kod 90 odsto ljudi stvara dugoročni imunitet, saopštio je Ruski direktni investicioni fond (RDIF) citirajući izvještaj objavljen u „La Nasionu“.

„Nova argentinska studija pokazuje da se ćelijski imunitet, koji obezbjeđuje dugoročnu zaštitu protiv kovida 19, formira kod 90 odsto vakcinisanih nakon imunizacije Sputnjikom“, naveo je RDIF, a preneo TAS S.

Ministar zdravlja provincije Buenos Ajres Danijel Golan za „La Nasion“ je rekao da kada T-ćelije ponovo sretnu virus, brzo stvaraju antitijela i „ćelije ubice“ koje uništavaju virus.

„Značajan odgovor T-ćelija pokazuje da zaštita ostaje duže vrijeme. Ostaju memorijski limfociti koji bilježe  korona virus i pamte ga“, izjavio je Do danas, Sputnjik V je odobren za upotrebu u 67 zemalja, u kojima živi 3,5 milijardi ljudi.

TAS S zaključuje da podaci koji su prikupljeni iz nekoliko zemalja, uključujući i Srbiju, Bahrein, Mađarsku, Meksiko i druge, pokazuju da je Sputnjik jedna od najbezbjednijih i najefikasnijih vakcina protiv korona virusa.

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još