Socijalni savjet: podrška povećanju minimalca na 250 eura

 Socijalni savjet: podrška povećanju minimalca na 250 eura

Foto: gov.me

Članovi Socijalnog savjeta, koji se sastoji od predstavnika Vlade, sindikata i poslodavaca, podržali su predlog povećanja minimalne zarade na 250 eura, a o kojem će se u Skupštini raspravljati 18. februara.

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić je naglasio da je ustavno pravo svakog poslanika da predloži zakon ili drugi akt, ali da svojim prisustvom pokazuje otvorenost prema procesu dijaloga koji treba da nas vodi ka izbalansiranim mogućnostima i potrebama.

Smatra da je ostavljeno dovoljno prostora i vremena da se o izmjenama zakona razgovara u Socijalnom savjetu, imajući u vidu da iste stupaju na snagu 1.jula.

Premijer Zdravko Krivokapić je istakao da Socijalni savjet treba da bude mjesto uravnoteženja svih naših ciljeva.

“Ova Vlada će 2021. godinu proglasiti godinom socijalne pravde, a najvažnija je socijalna pravda, koja treba da stigne do svih porodica i svakog pojedinca. Odluke moraju biti dugoročne, a takve odluke se donose samo na osnovu analize činjenica i stanja, na bazi mogućnosti, a ne samo želja. Svakako je dobra poruka povećanje iznosa minimalne zarade, ali zakonodavac u konsultacijama sa Vladom i na osnovu preporuka socijalnih partnera treba da procijeni najbolji momenat”, naveo je Krivokapić

Minimalna zarada u Crnoj Gori  poslednji put povećana je 2019. i među najnižima je u svjetu, što, ističu u Vladi, ukazuje na neophodnost promjene o kojoj se vodila diskusija, a tokom koje je podržan predlog povećanja minimalne zarade od strane Vlade, poslodavaca i sindikata.

Socijalni partneri su saglasni da minimalna zarada mora odražavati balans između potrebe zaposlenih za dostojanstvenom zaradom i potrebe poslodavaca da održe poslovanje i broj radnih mjesta, naročito u uslovima izraženih posljedica pandemije COVID-19.

Socijalni partneri su saglasni da je uvećanje minimalne zarade potrebno, u iznosu ne manjem od 250 eura.

Socijalni savjet preporučuje da se povećanje minimalne zarade realizuje u III kvartalu 2021. godine, kada se očekuje otpočinjanje oporavka privrede i oživljavanja ekonomske aktivnosti.

“Ovo iz razloga što je cilj svih socijalnih partnera obezbjeđivanje stabilnog i održivog rasta minimalne zarade”, navode oni.

Pored toga, socijalni partneri su saglasni da je, u narednom periodu, neophodno napraviti detaljnu i sveobuhvatnu analizu svih fiskaliteta i parafiskaliteta na rad, radi daljeg podsticanja zapošljavanja građana na profitabilnim radnim mjestima koja će im obezbijediti veća primanja, ali i omogućiti održivost poslovanja privrednih subjekata.

Izvor: FOS media

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još