SDT – Bivšem direktoru bolnice Meljine Budimiru Šegrtu zadržavanje do 72 sata

 SDT – Bivšem direktoru bolnice Meljine Budimiru Šegrtu zadržavanje do 72 sata

Foto: novosti.rs

Specijalna državna tužiteljka Lidija Vukčević odredila je zadržavanje do 72 sata nekadašnjem direktoru privatne bolnice Meljine, Budimiru Šegrtu.

Šegrt koji je ambasador Crne Gore u Poljskoj, saslušan je u svojstvu osumnjičenog za zloupotrebu položaja, u slučaju Meljine u kojem, osim njega, tužilaštvo sumnjiči još nekoliko osoba među kojima je i Duško Knežević.

Zadržavanje do 72 sata određeno je Radivoju Božoviću koji je takođe saslušavan u svojstvu osumnjičenog.

Vukčevićeva je 25. decembra saopštila da su istraživanjem kupoprodaje bolnice u Meljinama utvrdili da je država oštećena za najmanje 10 miliona eura.

Specijalna tužiteljka Lidija Vukčević je na konferenciji za novinare 25. decembra kazala da su istraživanjem kupovine kompleksa Bolnice u Meljinama utvrdili da je tim poslom država oštećena za deset miliona eura.

„U postupku izviđaja prikupljeni su podaci i dokazi iz kojih proizilazi osnovana sumnja da su D.K, M.B, H.A, M.S.A, B.Š. i M.B. izvršili produženo krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju iz člana 172 Krivičnog zakonika Crne Gore. Iz prikupljenih podataka i dokaza proizilazi osnovana sumnja da su u periodu od juna 2008. godine do 2016. godine kao odgovorna lica i to osumnjičeni D.K. kao ovlašćeni zastupnik I banke AD Podgorica, M.B. kao ovlašćeni zastupnik A banke AD Podgorica, M.S.A. kao ovlašćeni zastupnik pravnog lica A.K. DOO Podgorica, zloupotrebom svog položaja u pogledu raspolaganja tuđom imovinom pribavili su drugom protivpravnu imovinsku korist, a nanijeli štetu državi u najmanjem iznosu od deset miliona eura“, navela je Vukčević.

Oni su, kako je dodala, u junu 2008. godine, kao predstavnici Konzorcijuma koji su sačivanjavali I banka, A banka, pravno lice A.K. u svojstvu kupca zakoljučili ugovor o kupoprodaji vojnog centra Meljine sa Vladom za kupoprodajnu cijenu od 25 miliona eura, kojim ugovorom se kupac obavezao da u periodu od sedam godina, osim plaćanja kupoprodajne cijene, izvrši investiciona ulaganja u iznosu od 119 miliona eura i da će kao obezbjeđenje za uredno izrvšenje obaveze iz ugovora, predati prodavcu učindbenu garanciju u iznosu od deset miliona eura.

Vukčević je kazala da je kupac ugovorom bio obavezan da uloži 119.000.000 eura, a da je uloženo ukupno 17.000 eura.

Objasnila je i da je kupac (konzrcijum) po nalogu D.K, a suprotno ugovoru, založio imovinu za kredite koji nisu korišćeni namjenski.

„Ti krediti su veći od 11 miliona eura i ni danas nijesu vraćeni“, kazala je Vukčević.

Izvor: RTCG

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još