Samo 30 sanitarnih inspektora kontroliše 10.000 zaraženih

 Samo 30 sanitarnih inspektora kontroliše 10.000 zaraženih

Foto: Uprava za inspekcijske poslove

„Sanitarna inspekcija ne može da kontroliše deset hiljada zaraženih, jer ima ukupno 30 inspektora sa kolegama na graničnim prelazima, a građani se žale da im kasne rješenja o samoizolaciji.“ – saopštila je glavna zdravstveno sanitarna inspektorka Višnja Orban. Ona smatra da bi im za sprečavanje nepoštovanja mjera i kršenja zakona u svim objektima trebalo hiljadu inspektora.

Orban je za Dan kazala da to što građani ne dobijaju rješenje o samoizolaciji nije toliki problem, ako se zna da je obaveza inficiranog da se izoluje i izbjegava kontakte. Dodaje da rješenje o samoizolaciji mogu izdati tek kad dobiju izvještaj od epidemiološke službe.

„Valjda je građanima jasno da kada im izabrani doktor ili epidemiolog javi da su inficirani da treba sami da se izoluju 14 dana i izbjegavaju sve kontakte sa drugim licima. Do gužve je došlo kada su uvedeni brzi testovi čime je porastao broj zaraženih i testiranih. Sa ovim problemom zbog brzih testova kubure i epidemiološke službe, jer sve ide preko njih”, rekla je Orban i dodaje da inspektori rade danonoćno kako bi uspjeli da prate stanje na terenu.

Ističe da se od početka epidemije trude da odgovore izazovu i da prate situaciju u svim gradovima.

“Ranije smo mogli da obiđemo i čitave gradove i provjerimo da li se krše mjere samoizoalacije. Sada je drugačija situacija. Radimo koliko možemo da stignemo. Zbog ovolikog broja zaraženih imamo i stalne probleme da ispratimo da li se poštuju mjere”, navodi glavna zdravstveno sanitarna inspektorka Višnja Orban u izjavi za Dan.

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još