Sa skupa u Herceg Novom poručeno:Volimo, cijenimo, poštujemo, čuvamo, branimo i branićemo našu jedinu nam državu

 Sa skupa u Herceg Novom poručeno:Volimo, cijenimo, poštujemo, čuvamo, branimo i branićemo našu jedinu nam državu

Na sinoć održanom skupu koji su samoinicijativno organizovali građani Herceg Novog, prisustvovali su i predstavnici UBNOR-a i anifašista našeg grada, jer se upravo ovih dana ruše tekovine države za koju su se borili. Tim povodom saopštenjem za javnost obratio se predsjednik boračke organizacije Herceg Novi, Svetozar Baković.

-Ovđe smo zbog ove spomen kosturnice i ovog znamenitog spomenika da pokažemo da nas ima i da će nas sve vise biti da kažemo stop fašizmu! Možda se neki koji večeras nijesu sa nama zapitaju zasto smo ovđe? Kratkim osvrtom na posljednjih stotinak godina pokušat ću da podsjetim ZAŠTO SMO TU?
Ovđe smo jer pripadamo najmasovnijoj svjetskoj ideji a to je antifašistička ideja, tu smo dobrovojno a ne politički jer volimo, cijenimo, poštujemo, čuvamo, branimo i branićemo našu jedinu nam državu.

Tu smo isključivo kao patriote I rodoljubi a ne politički, vjerski ili nacionalno. Ovđe smo zbog sve većeg a nedopustivog uplitanja države Srbije I njene crkve u unutrašnje stvari naše suverene države Crne Gore Ovđe smo zbog crnogorskih heroja što na Mojkovcu stadoše ispred najveće svjetske  sile, da bi onima koji ostaviše svoju državu i porodice osigurali put do Grčkih ostrva i toplog mora. Tu smo I zbog crnogorskih stradalnika sa broda “Brindizi”  dobrovoljaca koji na poziv kralja doploviše iz Amerike da pomognu u borbi protiv fašizma.
Noćas smo ovđe zbog prevarne Podgoričke skupštine i otimanja crnogorske države kao I zbog Božićnog ustanka protiv nekih koji nam dođošeobjašnjavajući da je to za naše dobro.

Tu smo zbog jauka spaljene porodice Zvicer u Cucama, čija jedina krivica bijaše u tome što ne priznavahu vlast unuka Nikole Mirkova, od milošte zvanog Aca Palikuća.Ovđe smo i zbog trinaestojulskih vitezova koji među prvima u Evropi ustadoše protiv tada svemoćnog fašizma.
Noćas smo ovđe zbog Stipa, Daša i Nikole koje prokaza sugrađanka popu, a pop Četnicima, tu smo zbog sramnog krvavog kola na hercegnovskom trgu. Ovđe smo  zbog pet Danica, pet heroina ovoga grada, imadoše između 18 i 24 godine i svojoj zemlji podariše ono najvrijednije podariše svoje živote. Mogu li se zaboravit narodni heroji Spasić i Mašara I svi ostali heroji sa
ordenom ili bez njega. Noćas smo ovđe zbog Svrčuga, Poda, Baošića, Lipaca, Škaljara i svih
drugih stradališta u reonu Boke Kotorske .Noćas smo ovđe zbog 586 stradalih u Drugom svjetskom ratu, 350 palih boraca i 236 žrtava fašističkog terora iz Herceg Novog, čija su imena uklesana na ovom spomen kompleksu.
Ovđe smo zbog ove spomen kosturnice i ovog znamenitog spomenika neobičnog imena BEZMETKOVIĆ koji pokazuje kako se u nedostatku municije srcem i kundakom na neprijatelja hrli.

Noćas smo ovđe zbog udara na osmjeh, koji je simbol crnogorske slobode i stradanja zarad antifašističkih ideala.
Noćas smo ovđe zbog kleronacionalizma koji proizvodi nepomenike poput onoga što na dan obilježavanja bitke na  Savinoj Sutjesci napravi onakvo nedjelo, koje je među civilizovanim građanima sramno i pomenuti. Fašizam je tu oko nas i živi u različitim oblicima nepodnošljivosti! Zato građani Herceg Novog, koji baštine evropske, evroatlanske i antifašističke vrijednosti stoje na braniku Crne Gore, čuvajući njenu istoriju, antifašističku tradiciju, suverenost i teritorijalni integritet Crne Gore,a sve to u slavu onih koji svoje živote položiše da bi Crna Gora živjela, poručili su iz UBNORA i antišašista HN:

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još