Ruski naučno-obrazovni centar uskoro u Herceg Novom

 Ruski naučno-obrazovni centar uskoro u Herceg Novom

Foto: TO Herceg Novi

Predstavnici obrazovnih insitutuicija Moskve i Sankt Peterburga, sa kolegema iz Herceg Novog i predstavnicima TO i Opštine održali su prvi on-line sastanak na kojem je dogovoreno osnivanje ruskog naučno-obrazovnog centra u Herceg Novom.

Ciljevi osnivanja ruskog-naučnog centra su proširenje saradnje na polju obrazovanja i nauke između zemalja i naroda, konvergencija obrazovnih sistema zemalja osnovanih na konceptu internacionalizacije u oblasti obrazovanja, razvoj direktnih kontakata između zainteresovanih ruskih i crnogorskih obrazovnih i naučnih organizacija, saopštili su iz TO Herceg Novi.

Cilj je i organizacija kongresnih i izložbenih događaja međunarodnog nivoa u oblasti visokog obrazovanja, usešće na izlozbama, sajmovima, festivalima, seminarama u polju nauke i obrazovanja institucija Rusije i Crne Gore, organizovanje masteclass kurseva I tematskih radionica predavanja profesora iz oblasti turizma, marketinga i medicine, kulture, informacionih tehnologija,ekonomije, kao i podrška i promocija infrastrukture za proučavanje ruskog jezika u Crnoj Gori.

U okviru saradnje predviđene su radionice za djecu, kao i kontinuirana edukacija turističkih radnika za koje bi se organizovali posebni tematski kursevi usmjereni na podizanje nivoa turističke usluge.

Protokol o saradnji biće potpisan početkom naredne godine.

-Državna budžetska institucija „Interobrazovanje“ sarađuje sa 252 fakulteta u Rusiji, te bismo na sljedećem sastanku, koji je planiran početkom 2021.godine uključili i predstavnike nekih od njih.Zainteresovani smo za svaki vid saradnje, očekujemo i od vas da date interesantne predloge i da već na sljedećem sastanku sve razmotrimo – istakao je zamjenik direktora „Interobrazovanje“ Viktor Kruglov.

Doc.dr Nikša Grgurević kazao je da Fakultet za menadžment iz Herceg Novog ima uspješnu saradnju sa univerzitetima iz zemlje i regiona, te da će na sljedećem sastanku učestvovati i predstavnici nekih od njih.

Na on line sastanku učestvovali su predstavnici Centra za razvoj obrazovanja i međunarodne aktivnosti „Interobrazovanje“ iz Moskve, rusko-slovenskog centra za međunarodnu saradnju iz Sankt-Peterburga,dr Karcevom Aleksandrom, prodekan za nastavu Fakulteta za menadžment iz Herceg Novog, doc.dr Nikša Grgurević, direktor Turističke organizacije Herceg Novi, Pavle Obradović i predstavnici hercegnovskog Sekreterijata za turizam, ekonomski razvoj i preduzetništvo.

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još