Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić: Muslimani u Herceg Novom imaju predsjednika Opštine koji brine o svakom građaninu

 Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić: Muslimani u Herceg Novom imaju predsjednika Opštine koji brine o svakom građaninu

Foto: Opština HN

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić i hercegnovski imam Husein ef. Hodžić posjetili su danas Opštinu Herceg Novi, gdje su sa predsjednikom Stevanom Katićem i saradnicima razgovarali o dosadašnjoj uspješnoj saradnji, čiji će se nastavak u narednom periodu, između ostalog, ogledati i u pomoći na rekonstrukciji zgrade Džemalata na Toploj.

Pomoć, koju će zajednički pružiti Opština Herceg Novi i Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, sastojaće se u sanaciji oštećene fasade, zanatsko-bravarskim radovima na fasadnim otvorima i ogradi, stolarskim radovima, sanaciji podzida i hodne površine ulaznog platoa, te sanaciji enterijera. Polazeći od značaja koji ima IZ u Crnoj Gori, posebno potrebu Opštine Herceg Novi da doprinese jednokosti svih građana u ostvarivanju prava i očuvanju kulturne baštine svih vjerskih zajednica, ovaj projekat ima karakter posebnog značaja za crnogorsku kulturu.

Kako je nakon sastanka istakao predsjednik Katić, lokalna samouprava i Islamska zajednica su i u prethodom periodu imali dobar i korektan odnos na lokalnom i državnom nivou, posebno pohvalivši saradnju sa hercegnovskim imamom Huseinom ef. Hodžićem. Predsjednik je naglasio da su do sada zajedničkim snagama preduzeti koraci u rješavanju problema sa kojima se suočava ta vjerska zajednica u Herceg Novom.
Jedan takav primjer je i rekonstrukcija objekta na Toploj, preko puta Muzeja „Njegoševa škola“, u čemu će pomoć imati od Opštine Herceg Novi i Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, potvrdio je predsjednik Katić. Drugo pitanje koje je bilo predmet sastanaka je nedostatak grobnih mjesta za vjernike Islamske zajednice.
-Nedostatak grobnih mjesta je svakako veliki problem za čitav grad, pa ćemo to pitanje u narednom periodu rješavati na generalnom nivou, u vidu novog gradskog groblja za sve građane, sa posebnim dijelom za vjernike Islamske zajednice, zaključio je Katić.
Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić zahvalio se predsjedniku Katiću na pokazanom razumijevanju, ne samo danas, već i mnogo ranije po pitanju izgradnje objekta u Kumboru.
-Opština Herceg Novi nam nikada nije bila smetnja i prepreka da dođemo do tog objekta. Danas sam došao, prije svega, da se predsjedniku Katiću zahvalim na tome, a on nas je dočekao novom pomoću u rekonstrukciji i opremanju objekta na Toploj. Mislim da muslimani u Herceg Novom imaju predsjednika koji vodi brigu o svakom svom građaninu, što me jako raduje, kazao je Fejzić nakon sastanka.
-Priča koju smo svi zajedno danas imali daje snagu da vjerujemo da je rukovodstvo ove opštine u potpunosti spremno na dobru komunikaciju i saradnju sa Islamskom zajednicom, zaključio je Fejzić, koji je današnju posjetu našem gradu iskoristio da obiđe i druge objekte IZ u Boki kotorskoj.
Sastanku su prisustvovali i potpredsjednica Vesna Samardžić, menadžer Opštine Dragan Šimrak, Glavni administrator Nenad Đorđević i Savjetnik predsjednika za međunarodne odnose Jovan Subotić.

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još