Rakočević: Mjere dale slab efekat. Nedisciplina dolazi na naplatu

 Rakočević: Mjere dale slab efekat. Nedisciplina dolazi na naplatu

Foto: RTCG – Božidarka Rakočević

Epidemiološkinja Instituta za javno zdravlje (IJZ) Božidarka Rakočević, gostujući u Jutarnjem programu RTCG, kazala je da su mjere koje koje su usvojene s ciljem sprečavanja širenja korona virusa slabo dale mjere, navodeći da se i one i dalje ne poštuju.

„Mjere su slabo dale efekta, ali i ono što ja mogu nažalost mogu kao građanin da primijetim je da se ne poštuju, da u zatvorenom prostoru određeni broj ljudi nosi, određeni ne nosi maske“, rekla je ona.

Rakočević je u Jutarnjem programu TVCG podsjetila da su maske, distanca i higijena ruku naučinkovitije mjere u prevenciji širenja virusa.

„Ako bi mi svi nosili, ako bi 95 posto populacije nosilo maske, mi bi mogli virus da držimo pod kontrolom, ali takav nam je mentalitet, ali možda i zdravstvena prosvijećenost“, rekla je Rakočević.

Mjere su, kaže, uvijek na snazi. Govoreći o gužvama u šoping centriima, ona je kazala da se tačno zna koliko ljudi, shodno kvadraturi, može da boravi u nekom zatvorenom prostoru.

To što nema kažnjavanja, ona kaže da to ipak nije posao ljekara i da se zna u čijim je rukama kaznena politika.

„Sve nam je stiglo na naplatu, nenošenje maski. Uvijek imate nekog ko ne želi da nosi maske“, rekla je sagovornica RTCG.

Zaključavanje države se primjenjuje, pojašnjava, kad baš nikako ne može da se drži situacija pod kontrolom: „Trenutno imamo mali pad u broju oboljelih. Vidjećemo šta će se dešavati narednih dana, i hoće li nam Crni petak doći na naplatu“.

Izvor: RTCG

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još