Protest radnika „Vektra Boke“. Na protestu i čelnici grada

 Protest radnika „Vektra Boke“. Na protestu i čelnici grada

Bivši radnici „Vektra Boke“ su šetnjom kroz centar Herceg Novog i okupljanjem na centralnom gradskom trgu još jednom pozvali nadležne da riješe probleme sa kojima se suočavaju od privatizacije nekadašnjeg hotelsko-turističkog preduzeća „Boka“.

Podršku radnicima pružili su i čelnici Opštine Herceg Novi: predsjednik Stevan Katić, predsjednik Skupštine opštine Ivan Otović, potpredsjednik Mirko Mustur, načelnik za društvene djelatnosti i međunarodnu saradnju Vasilije Ćuković i odbornici lokalnog parlamenta. Okupljanju su prisustvovali i poslanici Skupštine Crne Gore, Tamara Vujović i Maksim Vučinić, koji je i predsjednik Komisije za praćenje i kontrolu postupka privatizacije.
Okupljene je u svoje lično i u ime lokalne uprave pozdravio predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić, naglašavajući da je grad tokom proteklih 15 godina uvijek bio podrška radnicima „Vektra Boke“ u svim aktivnostima da zaštitite svoja prava od loših privatizacija koje su zadesile naš grad i u prethodnom periodu uništile privredu i turizam.

„Uslovi za raskid ugovora sa „Vektra Bokom“ stečeni su još 2011. godine, dakle punih 10 godina je i vas i nas neko držao kao taoce, zbog toga što su oni koji su vladali u prethodnih 30 godina imali svoje interese. Zahvaljujem vam se što ste bili uporni, što ste čestim pritiscima i krivčnim prijavama doprinijeli da se ljudi koji su grobari hercegnovskog turizma nađu tamo gdje im je mjesto. Uz vaše aktivnosti i zalaganje smo uspjeli da dođemo do današnje situacije koja je pri kraju, vidimo da je rješenje da se konačno Privredni sud oglasi. Znate da je sudstvo i tužilaštvo u Crnoj Gori posljednja linija odbrane prethodnog režima, tako da se nadamo se da će narednih mjesec konačno i to pitanje biti razriješeno, da će predsjednik suda konačno biti smijenjen i da će biti uveden stečaj u „Vektra Boku“, kako biste ostvarili prava“, rekao je Katić. On je poručio da Vlada Crne Gore treba da bude maksimalno posvećena ovom pitanju i izrazio optimizam da će ono uskoro biti razriješeno i da će radnici ostvariti svoja prava.

Predsjednik NVO „Bivši radnici Vektra Boke“, Đorđe Rajak ukazao je na probleme i nemogućnost da naplate svoja potraživanja iz radnog odnosa kroz Plan reorganizacije, ističući da dugovanja radnicima iznose oko 5,5 miliona eura. On je kazao da Privredni sud već osam mjeseci odgađa uvođenje ponovnog stečaja u „Vektra Boku“, što smatraju pokušajem skretanja pažnje sa glavnih problema i sumnjivim radnjama radi daljeg otuđivanja imovine ovog preduzeća. Rajak je pozvao Specijalno državno tužilaštvo da stane na kraj trenutnoj situaciji i prestane da „dozvoljava da menadžment radi po starom, a dokazalo se da je poslodavac oštetio preduzeće i državu za desetine miliona“.

Prisutnima su se obratili i Maksim Vučinić, predsjednik Komisije za praćenje i kontrolu postupka privatizacije u Skupštini Crne Gore i Vesna Milošević, predsjednica NVO „Manjinski akcionari RVI“.

Vučinić je istakao da je Herceg Novi odavno pokazao kako se bori za pravo i pravdu. On je zaključio da radnici HTP „Boka“ moraju ostati u prvom isplatnom redu i ne smiju biti dozvoljene malverzacije koje bi išle na njihovu štetu, kao i da „pravda ne može biti zadovoljena dok se ne ispoštuju sva potraživanja radnika i dok se državi ne namiri odšteta“.

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još