Projektom “Flood&Fire” unaprediće se sistemi zaštite od poplava i požara u Herceg Novom, Konavlima, Ravnom i Trebinju

 Projektom “Flood&Fire” unaprediće se sistemi zaštite od poplava i požara u Herceg Novom, Konavlima, Ravnom i Trebinju

Foto: ATV

Projekat “Flood&Fire” na kojem je vodeći partner Opština Herceg Novi predstavljen je u Trebinju tokom proteklog vikenda. U ime novske lokalne uprave prezentaciji su prisustvovali savjetnik predsjednika Jovan Subotić, Aleksandar Škobalj iz Službe zaštite i spašavanja i Ivan Otović iz opštinske Kancelarije za međunarodnu saradnju.

Kroz ovaj projekat, koji je odobren u okviru poziva IPA Programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora, biće obezbijeđena vozila i oprema koje će koristiti nadležne službe za zaštitu i spašavanje iz Trebinja, Кonavala, Ravnog i Herceg Novog, saopšteno je tokom prezentacije.

Ivan Otović iz novske Kancelarije za međunarodnu saradnju istakao je da je Opština Herceg Novi, kao vodeći partner, izuzetno ponosna na činjenicu da je odobren projekat ”Flood&Fire” i uvjerena da će on dodatno podstaći saradnju i povezanost između lokalnih samouprava koje su ga zajedno pripremale.💬 ”Važno je istaći da projekat ima naglašenu komponentu prekogranične saradnje, njime je predviđeno da partneri zajednički razvijaju procedure koje će im omogućiti združeno djelovanje protiv prirodnih nepogoda u prekograničnom području. Tako da će kao jedan od ishoda projekta biti i osnivanje Zajedničkog komunikacijskog centra za upravljanje nepogodama sa sjedištem u Herceg Novom. Centar će biti zasnovan na sistemu ranog obavještavanja o činjenicama na terenu, nakon čega će svaka zemlja reagovati na svojoj teritoriji putem relevantnih opštinskih i državnih institucija”, objasnio je Otović.

Projektom ”Flood&Fire” predviđena je nabavka četiri specijalizovana terenska vozila, četiri drona sa termo kamerama i senzorima, četiri intervencijska sistema za otpornost na katastrofe, ručnih radio stanica i spasilačke opreme.Pored navedenog, biće organizovane specijalizovane obuke za profesionalce iz oblasti zaštite i spašavanja, kao i posebne obuke za djelovanje u slučaju prirodnih nepogoda za medicinsko osoblje, članove dobrovoljnih vatrogasnih društava, javne službenike. U okviru projekta biće održana i zajednička pokazna vježba djelovanja u kriznim situacijama u kojoj će učestvovati pripradnici službi zaštite i spašavanje iz Trebinja, Кonavala, Ravnog i Herceg Novog.Implementacija projekta započela je 15. avgusta 2020. godine i traje dvije godine, do 14. avgusta 2022. godine. Ukupna vrijednost projekta je 1.851.353 eura, od čega je kofinansiranje Evropske unije 1.573.650.05 eura, odnosno 85%. Vodeći partner je Opština Herceg Novi, a ostali partneri Grad Trebinje, Opština Кonavle, Opština Ravno i Institut za razvoj i napredak Hercegovine.

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još