Projekat vodosnabdijevanja za Gornje Đuriće u vrijednosti 139.000 eura

 Projekat vodosnabdijevanja za Gornje Đuriće u vrijednosti 139.000 eura

Foto: vodovod hnovi.co.me

U Mjesnoj zajednici Kamenari, danas je inženjerski tim “Vodovod i kanalizacija” d.o.o. predstavio projektno rješenje snabdijevanja vodom za Gornje Đuriće. Na sastanku, uz zaposlene u MZ Kamenari, prisustvovali su stanovnici Đurića, koji već duže vrijeme pokušavaju da iznađu rješenje za svoje snabdijevanje. Iz “Vodovoda” su prisustvovali inžinjeri: Olivera Doklestić, Mirko Džuović, Petar Odalović i Lidija Stojanović. O sistemu snabdijevanja vodom Herceg Novog i ideji projektnog rješenja za Gornje Đuriće govorila je direktor Olivera Doklestić. Pojedinosti iz projekta iznijeli su građevinski inženjeri, hidrotehničari: Petar Odalović i Lidija Stojanović, koji su i obradili projektno rješenje. Projekat je završen prije više mjeseci, ali zbog kovid epidemije u Herceg novom I samom “Vodovodu” nije ranije predstavljen mještanima.

Projektno rješenje se oslanja na postojeću pumpnu stanicu u Kamenarima “Trajekt” koja je na koti 22,50 mnm, a podrazumijeva rekonstrukciju dijela postojeće vodovodne mreže na koju se nadovezuju cjevovodi za visočije zone, gdje ne postoji vodovodna mreža. Zadatak je da vodu dobiju i objekti pozicionirani na kotama terena iznad 150 mnm, kao i crkva Svete Ane. 

Projektom je predviđeno više krakova snabdijevanja, uz maksimalno moguće korištenje postojeće putne mreže, dok su predviđeni cjevovodi prečnika 50 i 80 mm, visoke otpornosti na pritiske.

Sa pumpne stanice “Trajekt” (na 22,30 mnm) voda se prepumpava na kotu

78,45 mnm snage 3 kW, a odatle, po projektu, ide treći stepen pumpanja u visočije zone Đurića. Ukupna dužina novih cjevovoda za glavni cjevovod i krak je 2051 metar.

Procjenjena ukupna vrijednost investicije po projektu je 139.000 €.

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još