Priroda zbunjena – pocvjetale „zvijezdice“ u sred zime kad im vrijeme nije

 Priroda zbunjena – pocvjetale „zvijezdice“ u sred zime kad im vrijeme nije

Foto: Portal Novi

Da ni vrijeme više nije kao što je bilo priroda nam pokazuje i dokazuje iz dana u dan. To dokazuju i slike ovih „zvijezdica“ koje bi, po nekom nepisanom zakonu prirode trebale da cvjetaju u proljeće.

Foto: Portal Novi

Svi ljubitelji cvijeća uživaće u njihovoj ljepoti kojom razbijaju tmurno zimsko vrijeme ali one bi nas ujedno trebale upozoriti da se ravnoteža prirode sve više narušava. Ne treba posebno naglašavati da i mi sami doprinosimo globalnom problemu našim, najjednostavnije rečeno, neodgovornim ponašanjem koje traje već decenijama.

A svojim svakodnevnim postupcima koji nam se čine nevažnim, poput bacanja smeća gdje god stignemo, kroz godine smo doprinijeli tome da je prema svim relevantnim globalnim istraživanjima zvanično dokazano da se globalna temperatura vazduha iz godine u godinu povećava. Globalna zagađenja vazduha su sve veća i problematičnija. Podsjećanja radi, gradovi u našoj regiji – Beograd, Zagreb i Sarajevo ove su godine nakratko ponijeli neslavnu titulu najzagađenijih gradova na svijetu. Porast nivoa mora i zagađenje su sve izraženiji, a to su samo neki od mnogobrojnih primjera problema u kojima smo doveli prirodu i sopstveno okruženje.

Foto: Portal Novi

Iako se čini da je sve to negdje daleko od nas, sve primjetrnije su promjene i u našem gradu. Stariji pamte da se nekad gotovo potpuno pouzdano moglo predvidjeti vrijeme na osnovu prirodnih pokazatelja pa se tako tačno znalo kada će i da li će biti kiše, kakvi će vjetrovi duvati, koliko bura duva u određenom periodu, kakav će briti prinos zemlje… Brojni su primjeri da se čak i gradnja objekata prilagođavala vremenskim uslovima. Sada je to gotovo nemoguće, toliko da je čak i zvaničnim institucijama – meteorološkim zavodima sve teže pouzdano predvidjeti vrijeme.

Zadnjih godina priroda je sve više počela da uzvraća udarac i da se ljuti na nas na način da postaje sve nepredvidljivija, sve intezivnija u svojim udarima i nepogodama koji nanose sve veće štete ali i da nas i dalje svojim postupcima upozorava koliko joj štete nanosimo, koliko je zbunjujemo i radimo u korist njene a samim tim i svoje štete.

Zato poruku malih lijepih cvjetnih junaka iz naše priče trebamo ozbiljno shvatiti kao jednu u dugačkom nizu upozorenja i signala koje nam priroda šalje.

Foto: Portal Novi
Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još