Priobalni put u Bijeloj i dalje raskopan

 Priobalni put u Bijeloj i dalje raskopan

Najava “Društva za izgradnju vodovodne i kanalizacione infrastrukture na teritoriji opštine Herceg Novi” da će put biti saniran, još prošle sedmice, nije ispunjeno. Mještani strahuju da će u takvom stanju dočekati zimu.

Foto:portalnovi.me

Od juna mještani Bijele traže pomoć na mnogim adresama da se riješi problem sa havarijom na kolektoru na priobalnom putu, u neposrednoj blizini hotela „Delfin“.U nečemu su uspjeli, ironično kažu neki od mještana: „Bar se ne širi smrad koji nas je gušio čitavo ljeto“. Sad nema otvorene jame i izlivanja fekalija, ali su zato ostale rupe na tom dijelu puta koji je samo pokriven zemljom bez sloja asfalta, pa se često desavaju havarije na autima. Od radova se srušila i betonska ograda obližnje kuće jer su mašine otvarajući kratersku rupu potkopale taj dio puta.Vlasnik kuće je u Rusiji, ljetos nije dolazio, ko i kada će sanirati nastalu štetu na njegovom objektu, pokazaće vrijeme.

Foto:portalnovi.me

Jedna muka ne ide sama, pa su ljetos, osim bez puta bili i bez rasvjete, što dobro pamte mještani koji su , srećom, izbjegli teže povrede. Grupa građana, najviše pogođena tim problemom pisala je na sve adrese. Više je onih koji se nijesu ni glasnuli na njihovoj vapaj da žele samo normalni prilaz do svojih domova. Od obećanja iz Društva za izgradnju vodovodne i kanalizacione infrastrukture u Opštini Herceg Novi, da će put potpuno vratiti u prvobitno stanje i asfaltirati, to se još nije desilo.

Put je ostao u groznom stanju. Niko nam nije objasnio zašto ne pređu sloj asfalta preko rasutog puta U saznanju smo da će 50-ak metara od postojeće kopati novu rupu za dalja istraživanja. Strah nas je da čemo I sljedeće ljeto dočekati kao i ovo”, priča mještanin Miroslav Mijanović, koji umjesto priobalnim, do svoje kući kruži drugim putem. Tako rade i ostali  mještani tog dijela Bijele, gdje ima puno starijih osoba i djece.

Foto:portalnovi.me

– I to malo gostiju što je ljetos boravilo u ovom dijelu Bijele bilo je u čudu. Prvo ih je navigacioni uređaj u autu dovodio ispred rupe, pa su izdavaoci morali da ih navode okolo naokolo putem telefona. A pored naših lijepih plaza odlazili su podalje, plašeči se infekcija. Pitanje je da li će nam opet doći”, žali se Mijanović, u strahu da ih scenario od ljetos čeka opet.

-Ovdje se dešava haos. Sve su nam raskopali, ruše…Vidjećemo hoćemo li to da dozvolimo, ili ćemo se skupiti pa više kopanja nema, dokle ne dođe neko ozbiljniji ko će da radi.. Sa jedne strane smo već odsječeni zbog tako nezavršene rabote, a planiraju novu rupu sa druge strane.”

Nije Bijela jedino mjesto duž Rivijere, ali i u gradu gdje su problemi sa kolektorom izašli na vidjelo. Svi krivca traže u Firmi Ćeltićoglu koja je na tender dala najbolju ponudu za gradnju 35,3 kilometara vodovodne i kanalizacione infrastrukture, 13 pumpnih stanica i jedan podmorski ispust čija je vrijednost 18,5 miliona eura. No, rokovi su prekoračeni više puta, mijenjani su podizvođači radovi, a vrijednost projekta je tako  rasla pa je  za osam godina od početka radova, uloženo oko 30 miliona eura.

Odgovor “Društva za izgradnju vodovodne i kanalizacione infrastrukture na teritoriji opštine Herceg Novi” ( redakciji dostavljeno 10.novembra)

Nakon završenih radova na zamjeni ulegnute cijevi kanalizacionog kolektora u Bijeloj, dio šetališta na kojem su izvođeni radovi djelimično je saniran, zamijenjene su elekto instalacije i javna rasvjeta ponovo stavljena u funkciju. Prema informacijama koje smo dobili od izvođača, asfaltiranje treba da počne sjutra i biće završeno u toku ove sedmice.

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još