Press IJZ: Na 150 minuta premine jedna osoba. Nastavak mjera. Naknada za roditelje. Kretanje kao izuzetak…

 Press IJZ: Na 150 minuta premine jedna osoba. Nastavak mjera. Naknada za roditelje. Kretanje kao izuzetak…

Foto: printscreen

Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje organizovali su konferenciju za medije, u cilju pojašnjenja novih epidemioloških mjera, na kojoj je poručeno da epidemiju može da spriječi širok društveni odgovor. Donešene mjere su nastavak onih od prije sedam dana, tako da one nisu krajnje.

Na konfrenciji su govorili državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Borko Bajić, direktor Instituta za javno zdravlje dr Igor Galić i državni sekretar u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja Janko Odović.

Galić ističe da je epidemiološka situacija složena i ozbiljna.

„O tome govore i podaci o obolijevanju i umiranju. Prosječan broj oboljelih u prethodnoj nedjelji je bio 558, ukupan preminulih 64. Ukupan testiranih 1946 a procenat pozitivnih novoregistrovanih u odnosu na ukupan broj testiranih iznosi 28,7%“, kazao je on.

„Da bismo mogli reći da kontrolišemo epidemiju odnos mora biti 5%, trenutno je između 25 i 30% i to govori o tome koliko i u stvari ne kontrolišemo epidemiju“, dodao je Galić.

Intenzitet aktivnosti virusa je na visokom nivou.

„Mjere koje su juče donešene odnose se na 14-odnevnu stopu incidencije na 100.000 stanovnika. Savjet na prijedlog radne grupe IJZ i komisije odlučio se da posebne određene mjere važe za gradove iznad 800 inficiranih na 100.000 stanovnika“, rekao je Galić.

U prethodnoj nedjelji se na svaka dva i po minuta razbolio jedan čovjek, ili u 150 minuta premine jedna osoba.

„2,4 procenta je prevalencija u Crnoj Gori. 13% populacije je zaraženo ili prebolovalo kovid i to su zabrinjavajuće brojke i u skladu sa tim su donijete nove mjere o kojima je prije svega Savjet odlučivao“, naveo je Galić i potom objasnio  zabunu koju su kod građana izazivale mjere, a odnose se na tačku gdje se svim privrednim subjektima u opštinama u kojima nije zabranjen rad, radno vrijeme produžava do 20 sati.

„Prodavnice obuće, odjeće, kozmetički i frizerski saloni, prodavnice tehnike i ostalo rad se sa 18 produžio na 20 sati“, kazao je direktor IJZ.

Novinari imaju veliki uticaj

Kad su u pitanju maske za novinare – predstavnici medija imaju veliki uticaj na građane Crne Gore.

„Često se dešavalo kada mi dolazimo u emisije svi zaposleni u medijima stavljaju masku samo kad smo mi tu, poslije toga skidaju, To je mjera koja treba da da podsticaj i kaže građanima da maska nije tu zbog nas epidemiologa i gostiju, već da same građane zaštite. Vi mediji bi dali doprinos da građani uvide koliko je ozbiljna situacija“, objasnio je Galić.

Zdravstveni radnici su umorni, epidemiju može da spriječi širok društveni odgovor.

„To je mjera koja treba da kaže da maska treba da zaštiti mene i moju porodicu a ne da bude nešto deklarativno što će se pro forme nositi. Građani drugih zemalja ne mogu da se kreću slobodno u smislu PCR testa. Oni moraju da na ulazu u Crnu Goru pokažu dokument ili vaučer ili razlog zašto ulaze u Crnu Goru“, odgovorio je Galić na pitanje novinara.

Lokalna transmisija je, kaže, ozbiljan problem. „Okupljanja su epidemiološki rizik. Ako pojedinačna osoba dolazi, prolazi to je manji epidemiološki rizik nego okupljanje npr. u zatvorenom prostoru.“

Zloupotreba potvrda za međugradski saobraćaj i policijski čas

Bajić je rekao da operativni štab za inspekcijsku kontrolu ima pune ruke posla.

„Ne možemo sve što radimo na terenu da stavimo u naredbu. Obeshrabriti bespotrebno putovanje. Kontroliše se dokumentacija i razlozi prelaska iz jedne u drugu opštinu. Prvo što je bilo zloupotreba potvrda za međugradski i policijski čas. Savjetujemo građane da moramo svi da radimo zajedno“, istakao je Bajić.

Galić se nadovezao napominjući da epidemiolozi preporučuju minimum 14 dana kako bi se ocijenila eefikasnost mjera.

„Međutim ove donešene su samo nastavak donijetih prije sedam dana. U tom smislu ni ove trenutno mjere nisu krajnje. To nisu mjere koje je radna grupa predlagala, jer su te uvijek rigoroznije od ovih“, rekao je on.

Za CG opredijeljeno 84.000 doza AstraZeneka vakcina

Borko Bajić je saopštio da je preko Kovaks mehanizma opredijeljeno 84.000 doza AstraZeneka vakcina za Crnu Goru.

„Svaki slučaj neželjene reakcije izaziva potrebu za dodatnim ispitivanjem. Mi svakako kao što je uređeno pratimo i neželjene efekte vakcinacije. Obavezni su da se prijavljuju kako institutu za ljekove tako i proizvođaču“.

Zasad nije bilo ozbiljnih neželjenih dejstava, kazao je Bajić.

Galić je naveo da nema podataka da li je bilo pozitivnih osoba nakon vakcinisanja.

Kometarišući jučerašnju najavu gradonačelnika Podgorice Ivana Vukovića o osnivanju Komisije za zaštitu i unapređenje zdravlja građana, Bajić kaže da ne vidi razlog za formiranje paralelnog doddatnog tijela u Podgorici.

„Dobrodošao je svaki predlog, a ne da se duplira i na taj način slabi uticaj“, odgovorio je Bajić.

Jedan roditelj imaće naknadu

Državni sekretar u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja Janko Odović na pitanje o naknadi za roditelje ako oba rade u institucijama koje su izuzete kazao je da jedan roditelj koji podnese zahtjev imaće naknadu koja mu sleduje.

„Mislim da smo nakon godinu dana pošasti trebali da shvatimo da je ovo novi način života. Sve aktivnosti moramo prilagoditi novom načinu života. I politička kampanja je svedena u nove okvire. Ako izbori budu sprovedeni uz poštovanje mjera mora biti apsolutno nošenje maske, držanje distance i neće postojati rizik za povećanje broja oboljelih“, kazao je Odović o izborima u Nikšiću.

Izbori u Nikšiću veliki epidemiološki rizik

Bajić je pojasnio kako su na snazi preporuke IJZ upućene izbornoj komisiji: „Ministarstvo će u novoj naredbi precizirati kako pravno taj segment da bude obrađen“.

Direktor IJZ poručuje da je svaka pomoć kolega dobrodošla.

„Što se tiče samog Nikšića zamolio bih građane s obzirom da su sve aktivnosti veliki epidemiološki rizik da se ponašaju u skaldu sa trima najvažnijim mjerama – maska, higijena ruku i distanca. Nikšić duži period, kao i Podgorica, ima na visokom nivou lokalnu transmisiju virusa. Izbori će biti veliki epidemiološki rizik. Molio bih građane Nikšića da poštujući mjere zaštite sebe i najbliže“, apelovao je Galić.

Što se tiče nošenja ugovora o radu uz potvrde poslodavaca za međugradsko kretanje, primarno se u donošenju odluka u obzir uzima epidemiološka situacija.

„Pravi razlog donošenja propisa je da se smanje zloupotrebe. Na taj način se potvrđuje opravdanost potvrde jer smo imali prijave da se te prijave zloupotrebljavaju i otežavaju posao policiji u radu“, dodaje Bajić.

Na pitanje čime su se rukovodili kada su odlučili da ulazak putnika iz Srbije, Kosova, Bosne i Hercegovine i Albanije omoguće bez PCR testa ili drugih dokumenata Bajić odgovara:

„To je zbog ekonomskih i drugih razloga. U svim tim zemljama oko nas incidencija dnevnog broja oboljelih je manja nego kod nas. I te zemlje su po principu reciprociteta Crnoj Gori uvele slobodan ulaz. Granice su otvorene naravno za sve ali su jasno definisani uslovi“.

Svakodnevno se prati stanje u bolnicama.

„Imamo razvijenu i informatičku platformu koja ovih dana treba da automatizuje proces praćenja i potražnje ljekova između Montefarma i dobavljača“, kazao je Bajić.

Bilo kakvo kretanje treba i mora biti izuzetak

Oprema vrijedna 280 hiljada eura koju je nabavila prethodna vlast, kao i ona koja dolazi putem donacija već je distribuirana bolnicama i drugim zdravstvenim ustanovama.

Odović naglašava da bilo kakvo kretanje treba i mora biti izuzetak.

„Zato uvodimo dodatni uslov, da bi obeshrabrili kretanja. Nemojte da se dovijate kako da izađete iz stana, već ostanite u stanu i poštujte mjere. Svjetlo na kraju tunela je tu. Vakcina je nadohvat ruke. Predviđa se da će masovna vakcinacija krenuti u aprilu. Budite strpljivi, izdržite još malo i vrlo uskoro vjerujemo da ćemo se vratiti normanom životu“, rekao je Odović.

Vakcinacija bez mjera ili mjere bez vakcinacije, prema riječima Igora Galića neće dati rezultat.

„Osoba vakcinisana prvom dozom vakcine nije zaštićena. Tek nakon druge doze i nakon dvije nedjelje osoba dostiže imunitet i može se smatrati zaštićenom. Molio bih građane da poštuju mjere i obavezno da se vakcinišu“, rekao je Galić.

Odović je pojasnio situaciju oko pokazivanja ugovora o radu nadležnim organima prilikom obavljanja poslovnih zaduženja.

„Ako ne želite da pokažete ugovor ne morate, ali poslodavac vam mora dati radni nalog za službeno putovanje koji dokazuje da je baš neophodno da vi pođete i odradite to“, kazao je Odović.

MUP je institucija koja kontroliše kretanja.

„Obraćanjem lokalnom predstavništvu MUP-a se to može regulisati. I mi kao Ministarstvo zdravlja dobijamo zahtjeve i izlazimo kad god su zahtjevi opravdani da povežemo te službe“, saopštio je Bajić.

Zadovoljni trenutnom vakcinacijom

Direktor IJZ navodi da su zadovoljni trenutnom vakcinacijom. Dosad je 3.206 osoba vakcinisano.

„I dalje se vakcinišu osobe iz prioritetnih grupa. U toku jučerašnjeg dana stigla druga donacija iz Srbije i one će biti aplicirane osobama koje su prvi put vakcinisane“, zaključio je Galić.

Izvor: FOS media

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još