Prekogranični projekat “Flood&fire” doprinijeće prevenciji od požara u Novom, Konavlima, Ravnom i Trebinju

 Prekogranični projekat “Flood&fire” doprinijeće prevenciji od požara u Novom, Konavlima, Ravnom i Trebinju

Prekogranični Interreg IPA projekat Flood & fire, čiji je vodeći partner Opština Herceg Novi, trebalo bi da doprinese boljoj saradnji i povezanosti između lokalnih samouprava koje su ga zajedno pripremale na prevenciji i zaštiti od požara u opštinama Herceg Novi, Konavle, Trebinje i Ravno. Kroz ovaj projekat Službama zaštite i spašavanja obezbijeđena je nova protivpožarna oprema. Vodeći partner je Opština Herceg Novi, a ostali partneri su grad Trebinje, Opština Кonavle, Opština Ravno i Institut za razvoj i napredak Hercegovine.

Predsjednik Skupštine Herceg Novi, Ivan Otović podsjetio je da će Službi zaštite i spašavanja opštine Herceg Novi biti obezbijeđena projektom nova oprema, izražavajući nadu da će na ovaj način biti poboljšana koordinacija i reagovanje svih službi, radi zaštite prirode, ljudstva i materijalnih dobara.

Predstavnica Opštine Trebinje, Nataša Tučić istakla je da je ovaj projekat pokušaj da se djeluje proaktivno i da spremni, uigrani i opremeljeni dočekamo ono što će nas vjerovatno čekati u budućnosti, od velikih i jakih vjetrova, do poplava i požara:

„Projekat za grad Trebinje je izuzetno značajan, budžet je oko 370 hiljada eura, a sa ostalim partnerima smo planirali da kvalitetno sredstva iskoristimo i da u potpunosti opremimo na Vatrogasnu jedinicu. Svim smo snagama opredijeljeni da se projekat realizuje uspješno i ostavri kvalitetna saradnja sa svim opštinama koje učestvuju“, kazala je Tučić.

Opština Konavle će takođe kroz ovaj projekat dodatno opremiti Vatrogasnu službu, što je jako važno jer je kod njih Vatrogasna služba na lokalnom nivou središnja centralna služba sigurnosti. Vatrogasci su među prvima, profesionalna služba koja je prisutna na svim intervencijama prirodnih katastrofa – požarima, mogućim poplavama ili potresima, kazao je predstavnik Općine Konavle, Perica Pušić. Vatrogasci su osposobljeni za niz akcidentnih situacija i zato je jako važno da budu i dobro opremljeni, istakao je on:

„Zato nam je projekat jako važan, jer ćemo dobiti priliku, osigurati kvalitetnu opremu za našu službu. U konkretnom slučaju riječ je o jednom šumskom vozilu, manjem vozilu, kompletu opreme sa dronom i ostalo. Dobićemo priliku i za podizanje razine spremnosti u smislu znanja jer ćemo imati određene radionice na kojima će se podizati spremnost vatrogasaca i podizati nivo znanja i spremnosti u intervencijama“, naveo je on.

Ono što je kako je dodao neizostavni karakter prekograničnog projekta je uspostavljanje kvalitetne koordinacije i komunikacije jer postoje situacije kao što su požari koji mogu biti zajednički problem, kada je jako važno da postoji kvalitetna saradnja, kako bi se zajednički pristupilo i intervenisalo.

Ovaj projekat veliko je iskustvo za Institut za progres i razvoj Hercegovine jer je ovo za Institut prvo učešće u trilateralnim projektima, ustvrdio je predstavnik Instituta Srđan Asanović. S obzirom da su gradovi učesnici u istom geografskom području problemi su isti i zajednički, ocijenio je on:

„Projektne aktivnosti mogu doprinijeti da jačamo lokalne službe, odnosno infrastrukturu i vatrogasnih jedinica i službi civilnih zaštita, tako da djelujemo proaktivno usljed elementarnih nepogoda koje se javljaju. Sem toga, za nas je ovo veliko iskustvo jer stičemo dobru refrencu za neke buduće projekte i uspostavljanje dobrih odnosa sa partnerima, jer će u budućnosti biti još poziva koji će se finansirati posredstvom Evropske komisije“, poručio je Asanović.

Predstavnik hercegnovske Službe zaštite i spašavanja, Aleksandar Škobalj istakao je da je služba posredstvom ovog projekta dobila još jedno vozilo, opremu za poplave – motorne pumpe, čamac, odijela za spašavanje čime će služba biti unaprijeđena:

„Međuopštinska saradnja Konavala i Trebinja će se povećavati i biti bolja u cilju praćenja i bržeg reagovanja izlaska na intervencije, što je u cilju i naše brzine reagovanja i komunikacije, čime povećavamo efikasnost za Vatrogasnu službu“, poručio je Škobalj.

Komandir teritorijalne Vatrogasne jedinice Trebinje, Zdravko Kašiković dobiće vozilo za brdske prilike s obzirom da je u Trebinju najviše šumskih požara:

„Požari i elementarne katastrofe faktički nemaju granica, a mi ovim projektom želimo poništiti te granice i ostvariti naše ciljeve, da nam priroda i ljudski resursi ostanu netaknuti, što je cilj naših teritorijalnih jedinica – zaštita ljudstva i prirode kao i materijalna dobra građana sve tri opštine“, istakao je Kašiković.

Implementacija projekta započela je 15. avgusta 2020. godine i traje dvije godine, do 14. avgusta 2022. godine. Ukupna vrijednost projekta je 1.851.353 eura, od čega je kofinansiranje Evropske unije 1.573.650.05 eura, odnosno 85%.

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još