Predsjednik Opštine Stevan Katić u 2021.godini očekuje realizaciju više projekata

 Predsjednik Opštine Stevan Katić u 2021.godini očekuje realizaciju više projekata

Opstina HN

Uprkos izazovima u godini za nama, u Herceg Novom su započeti brojni projekti koji su značajni ne samo za ljepši izgled grada, već prvenstveno kvalitet života građana, rekao je za Portal Novi predsjednik opštine Stevan Katić.

Foto:Portal Novi

-Kada je u pitanju budžet Opštine Herceg Novi, smanjili smo operativne troškove, uspjeli da premašimo iznos planiran rebalansom za 2020. godinu i konačna realizacija će biti oko 14 miliona eura, što je na otprilike istom nivou kao 2018. godine i samo 14 odsto manje nego u 2019. godini“, rekao je Katić ističući da su pomagali građane i privredu kroz različite olakšice, oslobađanje plaćanja određenih taksi i naknada, nenaplaćivanje kamata i produženje rokova za plaćanje poreza na imovinu i slično. 

Opština HN

-Jedan od najvećih projekata započetih u prošloj, kriznoj godini, ali i u prethodnih desetak godina svakako je izgradnja prve javne podzemne garaže i trga ispred zgrade Opštine Herceg Novi. Brojne bivše vlasti najavljivale su ovaj projekat, ali ga nikada nisu započele. Mi smo u 2020. godini započeli i završili građevinske radove, koji su najzahtjevniji dio posla, a početkom naredne očekujemo da garaža i trg budu u punoj funkciji. Na ovaj način dobićemo oko 200 novih parking mjesta u centru grada, što je posebno važno jer su i građani u ranijim anketama nedostatak parkirališta prepoznali kao jedan od najvećih problema Herceg Novog. Osim toga, ovaj prostor koji se zove trg, a do sada je služio samo kao parkiralište, konačno će i zaista postati prijatno mjesto okupljanja građana“, naglasio je Katić za naš Portal.

Prikaz budućeg poslovnog centra i garaže

Od projekata veće vrijednosti izdvojio je izgradnju javne rasvjete na dionicama Meljine-Podi i na Njivičkom putu, što su projekti ukupne vrijednosti oko 300.000 eura. Time je riješen dugogodišnji problem dovođenja rasvjete do tih velikih naselja, pored brojnih manjih projekata izgradnje nove i sanacije postojeće mreže u svim dijelovima grada.

-Vidljivu promjenu na novskim ulicama donosi i projekat nabavke i ugradnje polupodzemnih kontejnera, što je investicija od oko pola miliona eura. Naknadno je nabavljeno i novo vozilo za pražnjenje ovih kontejnera, vrijedno oko 180.000 eura. Radi se o sistemu zbrinjavanja otpada koji se pokazao kao efikasan u zemljama Evropske unije, a čime unaprijeđujemo higijenu, štedimo prostor i uljepšavamo izgled ulica“, rekao je predsjednik Opštine Stevan Katić podsjećajući da  je adaptacijom gradske i pijace u Igalu riješen problem na koji su građani dugo ukazivali.

Minule tri i po godine, koliko je sadašnja koalicija na vlasti u Herceg Novom, rekonstruisano je nekoliko objekata od značaja za grad kao što su: obnavljanje Paviljona Gradske muzike, početak rekonstrukcije Doma kulture u Bijeloj i Prijevoru koji su godinama bili zapušteni, kao i postavljanje novog parketa u Sportskom centru Igalo.

-Istu politiku planiramo da vodimo i u 2021. godinu, tačnije da maksimalno štedimo kada su u pitanju operativni troškovi i usmjerimo se na ostvarenje planiranih kapitalnih investicija.

Uprkos izazovima, očekujem da će budžet Opštine i u 2021. godini biti likvidan, te da ćemo uspjeti da realizujemo mnoge planirane stavke, posebno kapitalni dio koji je planiran na 3,8 miliona eura. Neke od kapitalnih investicija koje su ušle u plan za 2021. godinu su početak izgradnje autobuske stanice za šta ćemo raspisati novi poziv za izbor strateškog partnera, zatim rekonstrukcija Njegoševe ulice kroz centar grada, projekti izgradnje kanalizacione, vodovodne i putne infrastrukture, gradskog groblja, uređenja stepeništa i mnogi drugi. 

Foto: Portal Novi

Optimista sam i vjerujem da će se epidemiološka situacija stabilizovati do proljeća 2021. godine, pa i da možemo očekivati značajno bolju turističku sezonu. Raduje me najava da više neće biti zatvaranja granica, naročito ka državama regiona, kao što je to ranije bio slučaj zbog nepromišljenih odluka bivše Vlade, i smatram da će to imati pozitivne efekte na novsku privredu u narednoj godini“, uvjeren je Katić. 

U razgovoru za Portal Novi, prvi čovjek grada nam je rekao da u ovoj godini od nove vlade očekuje rješavanje nekoliko pitanja: ukidanje putarine na putu Meljine – Petijevići, proširenje graničnog prelaza Kobila ka Hrvatskoj, početak gradnje zaobilaznice oko Herceg Novog, izgradnja škole u Igalu, rekonstrukcija zadužbine u Srbini i drugih sličnih objekata koji su godinama zapušteni, odobrenje za pristajanje kruzera u luku Zelenika, status Brodogradilišta Bijela i Instituta Igalo, kao i vraćanje ingerencija lokalnoj samoupravi, posebno u dijelu upravljanja morskim dobrom i trajektnom linijom.

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još