Predsjednik Opštine Herceg Novi i ministri Milatović i Spajić u posjeti Trebinju

 Predsjednik Opštine Herceg Novi i ministri Milatović i Spajić u posjeti Trebinju

Ministri ekonomije i finansija i socialnog staranja u Vladi Crne Gore Jakov Milatović i Milojko Spajić, i predsjednik Opštine Herceg Novog Stevan Katić, tokom radne posjete Opštini Trebinje, pozvali su turiste iz BIH da u što većem broju posjete ovog ljeta Crnogorsko primorje.

Održan je sastanak sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Stašom Košaracem i gradonačelnikom Trebinja Markom Ćurićem, koji je dio prve regionalne posjete ministara, s ciljem promocije i otvaranje turizma Crne Gore.

Turisti iz zemalja regiona su u 2019. godini ostvarili više od 5,3 miliona noćenja, ili skoro 40% ukupnih noćenja u Crnoj Gori. Od toga turisti iz BiH bilježe preko milion noćenja, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

„Crna Gora nastavlja podršku svom turizmu kako bi se ta privreda što prije vratila na nivo koji je imala tokom 2019. godine. Takođe, napominjem da je cilj da svako ko želi da ljetuje u Crnu Goru ove godine može da nas posjeti bez problema, uz ispoštovane zdravstvene uslove. Želimo i radimo na tome da svako ko dođe u Crnu Goru vrati se iz nje zdrav. A na to podsjeća i naš moto ove godine: I zdravlje i ekonomija!“, istakao je ministar Jakov Milatović.

Kako je saopšteno ,na sastanku je razgovarano o aktuelnim temama: promjeni vlasti, epidemiji korona virusa, procesu imunizacije, padu ekonomije i putnoj infrastrukturi…

U kontekstu unaprjeđenja ekonomske tj trgovačke saradnje ministar Milatović je istakao aktivnosti na olakšanju prometa ljudi i robe između ove dvije zemlje i u tom smislu obećao da će se poslovi sa crnogorske strane znatno ubrzati, a da isti dogovor važi i od strane BiH i Republike Sprske.

Granični prelazi da budu integrisani

Pored ekonomske saradnje ministar je potencirao na unapređenje dalje saradnje u oblasti turizma, ekologije, putne infrastrukture kao i na proces pristupanja EU ove dvije zemlje.

Na sastanku je razgovarano o obnovi puta između Foče i Plužina kao i o ukidanju putarine između Trebinja i Herceg Novog, ističući značaj povezanosti drumskim saobraćajem za ekonomski i društveni prosperitet ove dvije države.

Za ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac kazao je da je ovo važan sastanak u nastavku bilateralnih odnosa i očekuje da će u narednom periodu biti vrlo konstruktivnih razgovora na realaciji rukovodstva republike Srpske i Vlade Crne Gore.

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još