Predsjednik Đukanović čestitao Dan Evrope

 Predsjednik Đukanović čestitao Dan Evrope

Foto: Kabinet Predsjednika CG

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u ime građana Crne Gore i u svoje ime, uputio je čestitku predsjedniku Evropskog savjeta Šarlu Mišelu povodom 9. maja – Dana Evrope, uz najbolje želje za dalji napredak i afirmaciju Evropske unije kao sigurnog zajedničkog doma svih evropskih naroda.

„Drugu godinu zaredom, praznik Evrope dočekujemo u uslovima pandemije i njenih teških posljedica po zdravlje naših građana, ali i po ekonomske i socijalne aspekte života i globalne političke prilike. Ipak, za nama je i iskustvo kroz koje smo na najdirektniji način još jednom spoznali najviše vrijednosti sloboda, i koliko su saradnja, razumijevanje, solidarnost i jedinstvo nezamjenjivi u borbi protiv zajedničkih izazova. Upravo su to oni ključni principi na kojima je utemeljena Šumanova deklaracija i ideja evropskog ujedinjenja, koje su trajna inspiracija za prevazilaženje mnogobrojnih prepreka u svim vremenima. 

Crna Gora proslavlja Dan Evrope zajedno sa svojim evropskim prijateljima, odlučna da istraje na svom putu demokratskog i reformskog razvoja ka društvu najviših evropskih vrijednosti i punopravnom članstvu u Evropskoj uniji. Naši izazovi nikada nijesu bili jednostavni, jednako kao što su brojni i kompleksni i oni sa kojima se Evropa susreće na unutrašnjem i globalnom planu. Ali su vrijednosti kojima težimo, koje su nam zajedničke, bile i ostale superiorne. Zato i danas želim da ponovim nepokolebljivu posvećenost i odlučnost Crne Gore da svojim primjerom doprinosi miru, napretku i stabilnosti naše zajedničke evropske porodice.

Snažno vjerujem da samo evropska integracija i Jedna Evropa mogu garantovati mir, održivu i sigurnu budućnost Crne Gore, Zapadnog Balkana i Evrope kao konkurentnog globalnog igrača. Nadam se da će Konferencija o budućnosti Evrope, koju će briselske institucije svečano lansirati povodom ovogodišnjeg Dana Evrope, biti presudan korak ka zajedničkom promišljanju i preuzimanju pune odgovornosti za izvjesniju sjutrašnjicu ne samo za članice Unije, već i za njene najbliže susjede, partnere i prijatelje.“

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još