Potvrđen britanski soj korone u Crnoj Gori – 7 slučajeva

 Potvrđen britanski soj korone u Crnoj Gori – 7 slučajeva

Foto: Arhiva IJZ

Institut za javno zdravlje je od laboratorije „Charite“ u Berlinu dobio potvrdu da je “britanski” soj koronavirusa pronađen u sedam poslatih uzoraka. U skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom u državi, a uzimajući u obzir i zvaničnu potvrdu o prisustvu britanskoj soja, Radna grupa Instituta za javno zdravlje će predložiti strože zdravstvene mjere.

Iz IJZ podsjećaju da je laboratorija Odjeljenja za molekularnu dijagnostiku Instituta za javno zdravlje Crne Gore, korišćenjem pomoćnih performansi PCR dijagnostike, detektovala mogućnost postojanja novog soja SARS-CoV-2 virusa kod nekoliko slučajeva. Posredstvom dostupnih mehanizama i uz podršku Svjetske zdravstvene organizacije, 40 uzoraka je poslato na dalju analizu u referentnu laboratoriju „Charite“ u Berlinu.

Kako se navodi u saopštenju IJZ-a, trenutno dostupni naučno utemeljeni podaci govore da britanski soj karakteriše značajno veća prenosivost, dok još uvijek ne postoji dovoljna količina relevantnih informacija o tome da li on izaziva težu kliničku sliku kod inficiranih pacijenata.

„Zaključno sa 11. februarom 2021. godine, prema navodima svjetskih medija i zvaničnih izvora vodećih javno-zdravstvenih agencija, varijanta B.1.1.7 identifikovana je u 83 države svijeta, uključujući i 31 državu Evropske unije i Evropske ekonomske zone. Od identifikovanja ove varijante, pa do 11. februara 2021. godine, zabilježeno je približno 57.400 slučajeva u svijetu“, piše u saopštenju.

Procjenjuje se, kakko kažu u IJZ-u, da će zahvaljujući povećanoj prenosivosti, kao i u nedostatku adekvatnih ekstremno stogih protivepidemijskih mjera, ovo postati globalno dominantna varijanta virusa u sedmicama i mjesecima koji su pred nama.

„Koristimo priliku da apelujemo na građane da se pridržavaju propisanih mjera. Dakle, neophodno je pravilno nositi masku, držati fizičku distancu, izbjegavati bilo kakav vid javnih okupljanja i voditi računa o higijeni ruku“, poručuju iz IJZ.

Navode da su sve navedene mjere učinkovite i mogu nas zaštiti i od novih sojeva koronavirusa.

Izvor: RTCG

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još