Potrošačka korpa – žestok sukob statistike i stvarnosti

 Potrošačka korpa – žestok sukob statistike i stvarnosti

Foto: b92.net

Prema podacima Monstata, potrošačka korpa za decembar prošle godine iznosi oko 641,5 eura. Ali – šta je sa realnom. Stvarnost, naime, u pravilu demantuje statistiku pa je stvarna potrošačka korpa – mnogo „tanja“.

Svakako najvažnija stavka je prehrana na koju, prema statistici, odlazi skoro 274 eura, odnosno 0,3 odsto manje nego u novembru ali – prosječni potrošač se sa ovim baš nikako ne slaže.

Jedna od takvih je i gospođa Ljiljana, penzionerka iz Herceg Novog, koju smo sreli u jednom marketu u Igalu.

„Kako ih nije sramota da to uopšte objavljuju? Možete samo zamislit moju reakciju kao nekoga čija je penzija milostinja od 180 eura. Mislim da sam dosta rekla, dalje samo mogu psovat. A nisam još ni pomenula ljekove, struju…“ – kaže naša sagovornica.

Na statistiku potrošačke korpe dugogodišnja radnica jednog marketa koja je insistirala na anonimnosti, samo je odmahnula rukom. “ Ma dajte, to su gluposti, besmislice. A još kažu nešto manje nego u novembru. A nema dana kada ne mijenjamo cijene na više i to nije par centi već po 10, 15 pa i 50 i više. Vjerujte da se sve češće sjetim onih godina inflacije devedesetih kad nismo stizali da sve premarkiramo. I onda govore o nekim potrošačkim korpama i standardu.“ – navodi ona i dodaje:

„Kupci su izluđeni, korpe su sve tanje, kupuje se samo što se mora i isključivo se traži ono na akciji, makar u ovoj radnji.“ – zaključuje naša sagovornica.

Podsjetimo da se u Monstatovu potrošačku korpu još računaju i neprehrambeni proizvodi i usluge – 367,7 za decembar.

Minimalna potrošačka korpa se odnosi na potrošnju domaćinstva koja uključuje hranu i neprehrambene proizvode i usluge, kojom se omogućava održavanje života i radne sposobnosti članova domaćinstva.

„Vrijednost minimalne potrošačke korpe je zasnovana na podacima ankete o potrošnji domaćinstava i preporukama Svjetske banke (SB). Vrijednost minimalne potrošačke korpe za četvoročlano domaćinstvo čine minimalni mjesečni izdaci koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića i neprehrambene proizvode i usluge.“ – kazali su iz Monstata.

Za izračunavanje minimalnih izdataka koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića koriste se prosječne cijene u tekućem mjesecu i mjesečne količine u kilogramima za četvoročlano domaćinstvo.

Za izračunavanje vrijednosti korpe neprehrambenih proizvoda i usluga koriste se indeksi potrošačkih cijena (CPI)

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još