Ponovo aktuelizovano pitanje izgradnje HE „Sutorina“

 Ponovo aktuelizovano pitanje izgradnje HE „Sutorina“

Foto: EPCG

Mogućnosti za unapređenje saradnje u cilju povećanja efikasnosti i profitabilnosti elektroenergetskih sistema, Crne Gore i Republike Srpske te zajednička valorizacija vodnog potencijala u energetske, ali i u svrhe poboljšanja snabdijevanja vodom dijela Crnogorskog primorja bila je tema radnog sastanka predstavnika najviših rukovodstava Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) i Elektroprivrede Republike Srpske (ERS).

Susretom predstavnika dviju kompanija, u sjedištu EPCG u Nikšiću, nakon višegodišnje stagnacije, ponovo je uspostavljena saradnja između EPCG i ERS, koja je, po opštoj ocjeni predstavnika dviju kompanija, od izuzetnog interesa za oba elektroenergetska sistema.

U tom smislu, razmatrane su mogućnosti za bolje iskorišćenje vodnog potencijala rijeke Trebišnjice u energetske, ali i svrhe poboljšanja snabdijevanja vodom na području Crnogorskog primorja. Predstavnici EPCG sastanak su iskoristili i za aktuelizaciju projekta HE “Sutorina” zašta, kako je konstatovano, već postoji projektna dokumentacija i neophodni elaborati i studije, koje je potrebno novelisati i prilagoditi najnovijim standardima u oblasti enegetike.

Predstavnici Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore i Uprave MH Elektroprivrede Republike Srpske – matičnog preduzeća iz Trebinja saglasni su da su potencijali za izgradnju objekata u oblasti obnovljivih izvora energije izuzetno veliki, ali da je neke od njih nemoguće realizovati bez zajedničkog rada, a sve zarad dobrobiti građana, lokalnih zajednica i privrede.

Izvor: EPCG

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još