Policijski sat od ponoći do 5 sati, prodavnice rade do 22, kafići do 23…

 Policijski sat od ponoći do 5 sati, prodavnice rade do 22, kafići do 23…

Foto: screenshot

Policijski sat trajaće od ponoći do 5 sati, prodavnice će raditi od 7 do 22 sata, a kafićima je rad omogućen i unutra i vani do 23 sata… U Podgorici i Danilovgradu otvaraju se i tržni centri, teretane … To su neke od novih epidemijskih mjera koje će važiti od sjutra.

Na konferenciji govorili su ministarka zdravlja dr Jelena Borovinić Bojović, direktor Doma zdravlja Podgorica dr Danilo Jokić, direktor Interne klinike dr Đorđe Krnjević i epidemiološkinja u IJZ  dr Radica Raičević.

“Imamo ohrabrućuje podatke unazad dvije, tri sedmice. Od kolega sa primarnog nivoa imamo informacije da je smanjen broj osiguranika koji traže pomoć u Domovima zdravlja. Od 1. janura 2021. do 15. aprila – 50.809 ukupno vakcinisanih u CG. Od toga 37.519 -prvom a  13.290 – drugom dozom“, kazala je Raičević.

Mjere za cijelu državu narednih sedam dana:

– policijski čas od ponoći do 5 ujutru,

– rad privrednih društava i preduzetnika koji se bave trgovinom prehramb. proizvoda od 7 do 22h,

– neprehrambrene isto,

– rad ugostiteljskih objekata – dozvoljena sjedeća mjesta ali ne i šankovi i mjesta za stajanje. Rade od 7 do 23h,

– ustanove kulture do 22h,

– ketering moguć do ponoći

Za Podgoricu i Danilovgrad – obrazovne ustanove se otvaraju,

– rad dječijih igraonica od 7 do 20h,

– fitnes centri i teretane radiće do 22h,

– priređivači igara na sreću do 22h,

– ugostiteljski objekti u punom kapacitetu vani i unutra (do četiri osobe za stolom) od 7 do 23 sata,

– tržni centri od 7 do 22 sata,

– međugradski saobraćaj dozvoljen.

Mjere važe od 17. do 23. aprila.

– Nikšić, Mojkovac, Berane, Pljevlja, Kolašin, Šavnik i Andrijevica – produžavaju se postojeće mjere.

– I dalje je na snazi zabrana međugradskog vikendom.

Stanje u KC

U Kliničkom centru 137 hospitalizovanih. Četiri na mehabičkoj ventilaciji, 17 na neinvazivnoj ventilaciji. 68 je dakle životno ugroženih, kazao je Krnjević.

“Zabrinjava nas sve veći broj teških kliničkih slika koje imamo i među mlađom populacijom. Srećni smo zbog brojki koje smo niže, ali smo zabrinuti sa druge strane zbog teških pacijenata“, dodao je on.

Za dva tri dana biće spremno 139 punktova za vakinaciju

“Zadaci tima u samoj završnoj fazi i ostaju nam svega 2, 3 dana da završimo brendiranje i svih 139 punktova u CG će biti spremni za masovnu vakcinaciju“, naveo je Jokić.

Koji je raspored za vakcinaciju stanovništva do 50 godina

“Samim započinjanjem masovne vakcinacije mijenja se struktura prioritetnih grupa i poziva za vakcinaciju i u dogledno vrijeme ćemo obavi8jestiti javnost i učiniti sve da pojednostavimo vakcinaciju“, kazala je Borovinić Bojović.

Da li revakcinisane osobe dobijaju QR potvrde? 

“Dvojezične potvrde i QR kodovi su gotovi. Danas smo dobili finalne proizvode i one će od sjutra biti na vakcinalnim punktovima. Svi koji su došli da se vakcinišu moći će da ih dobiju na punktu. Oni koji su do sada vakcinisani moći če da ih podignu kod izabranih ljekara, ili na vakcinalnim punktovima gdje su vakcinisani, ili kod bilo kojeg ljekara… Moći će sa ovim potvrdama da putuju u inistranstvo“, navela je ministarka zdravlja.

Prijetnje me nijesu niti će me uplašiti

“Tačno je da sam dobila određene prijetnje ali moj odgovor je sljedeći- ako smo svakodnevno svjedoci i slušamo poruke upućenje građanima i građđankama formulisane – branićemo državu svim sredstvima, pustićemo zvjeri iz kaveza, jasno je da se ekoordinisanim manipulativnim izjavama manipuliše javnost i potpiruju prijetnje koje sam dobila. Prijetnje me nijesu niti će me uplašiti. Moj odgovor je nulta korupcija, transparentnost i maksimalna angažovanost u radu. Svi koji nisle dugačije o meni ili su shvatili drugačije grdno su se prevarili“, kazala je Borovinić Bojović komentarišući prijetnje koje je dobila.

Pojednostavićemo ulaz u zemlju

“Preporuka će biti javno objavljena u narednih nekoliko dana. Ali vodeći se indikatorima i epidemijskom situacijom potrudićemo se da pojednostavimo ulazak turista u CG. Da li će biti potrebna potvrda o vakcinaciji ili PSR ili brzi antigenski test brzo ćemo obavijestiti javnost. Potrudićemo se da pojednostavimo ulaz u našu zemlju ali i da sačuvamo zdravlje naših i svih građana koji žele da nas posjete“, kazala je ministarka.

O stimulansu

“’Što se uplate tiče čekali smo ažurirane spiskove svih angažvanih najmanje tri mjeseca u radu sa kovid pacijentima. Danas smo do9bili te spiskove i oni će biti odobreni u naredni8h par dana, očekujemo već u ponedjeljakodlukom Vlade“, navela je ministarka zdravlja.

Kad će Astra Zeneka

“Što se tiče AZ dobili smo danas info da se 25.000 AZ vakcina očekuje početkom maja, rekli su nam u prvoj nedjelji, a preostalih 40.000 preko kovaks inicijative će takođe biti u dogledno vrijeme. Neće se kasniti sa vakcinacijom jer je po9znato da revakcinacija AstraZenekom ide od 4 do 12 nedjelja“, saopštila je ministarka zdravlja.

Da li primanje AZ nakon četiri nedjelje može imati negativnih posljedica po organizam

Ne može – odgovorila je Borovinić Bojović.

Kineske vakcine

“Što se tiče kineskih vakcina, nećemo izaći iz najavljenog okvira Zbog transporta i velikog kontingenta može od strane kineskog proizvođača doći do pomjeranja od par dana. Želim da se zahvalim Ambasadi Kine, i imamo uvjerenja da će taj veliki kontingent stići u posljednjoj nedjelji aprila. Saim tim ćemo vakcinaciju započeti od tri do pet dana od pristizanja, jer je to vremenski period da bi se vakcine čekirale“, kazala je Borovnić Bojović.

Kampanja za vakcinaciju

“Planiramo jednu ozbiljniju kampanju koju namjerno dosad nismo pokretali u većem obimu. Sve je spremno za početak kapanje na višem nivou od ove sada. Kampanja mora da prati vakkcine i paralelno sa dolaskom vakcina radimo na ažuriranju kampanje. Sve ide u korak sa vakcinama“, saopštila je Borovinić Bojović.

Da li ćete formirati komisiju da provjerava spiskove da li ima starijih građana koji su ostali bez vakcine? 

“Ne postoji građanin koji ne može da prošeta do postojećeg objekta i prii vakcinu. Uradili smo oko 1100 vakcina za starije u kućnim uslovima, što je opterećenje za zdravstveni sistem. Prihvatiću da mi date podatke o pacijentu i to će biti završeno tokom dana. Ima jedna istina – možemo svi da prošetamo do Sportskog i Muzičkog centra, da se uvjerite da nema gužvi, da svaki građanin može da dođe i primi vakicne. Moram reći da ljudi koji rade u call centru okreću stalno brojeve prijavljenih za vakcinaciju. Dobio sam kao povratnu info da je veliki broj građana ostavio i pogrešan broj telefona. Mislim da što se tiče glavnog grada ne postoji ni jedan građanin koji može reći da mu nije omogućeno da se vakciniše“, odgovorio je Jokić.

Od 26. ćemo u DZ u glavnom gradu preći na novi sistem rada, i krenućemo jednim novim putem u kovid sistemu, najavio je Jokić. “Novi kol centar na Starom Aerodromu biće sa sedam linija gdje će raditi ljekari profesionalci. Izbjeći ćemo ono što se dešavalo u DZ- pojava pacijenata na prvo kašljanje, prve bolove“, dodao je on.

Nadležni se bave slučajem pokvarenih respiratorima

“Iz MZD smo uputili nadležnim organima koji se time bave. Nismo pokretali krivične prijave iz razloga da sve radnje koje smo iznijeli nismo iznijeli da bismo bilo koga mi osporavali jer to nije naš posao, a sa druge strane iz jednostavnog razloga što želimo da kažemo da se takve situacije ne smiju i neće ponavljati. Sva naša aktivnost je upućena na jedinstvo, solidarnost i pomirenje“, kazala je Borovinić Bojović.

O ruskoj vakcini

“Institut za ljekove i medicinska sredstva dostavio je prijave o nus pojavama. Oko 80 je bilo za Sputnik V i to su nus pojave koje se javljaju od 8 do 12h nakon vakcine. Kontraindikacija da se ne primi neka vakcina je akutno stanje neke bolesti, alergija na sastojke… Što se tiče hroničnih stanja, preporuka je da svaki građanin u razgovoru sa izabranim ljekarom dobije informaciju da li je spreman da primi vakcinu, i nakon primanja da bude pod pojačanim zdravstvenim nadzorom. Paciijent treba da provede 30 minuta na punktu gdje se prima vakcina, da bi mu se u slučaju potrebe ukazala pomoć“, kazala je Raičević.

“Što se tiče dijabetičara vakcine se ne mogu dati kod akutnog stanja bolesti – dakle nekontrolisane bolesti, onih koji se nisu javili ljekaru za terapiju. Svi oni koji imaju terapiju, regulisani šećer mogu je primiti“, dodao je Krnjević.

Zašto Gusinje nema punkt za vakcinaciju

“Obišli smo DZ u Plavu. Punktovi se određuju prema broju stanovnika. Išli smo samo prema broju stanovnika, da zona komfora bude bolja i da ne trošimo ljudske resurse“, kazao je Jokić.

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još