Podsticaj poslodavcima za zapošljavanje

 Podsticaj poslodavcima za zapošljavanje

Vlada Crne Gore je kroz Mjere podrške privredi za I kvartal predvidjela posebnu mjeru za podsticanje novog zapošljavanja u 2021. godini, a koja se realizuje kroz predlog izmjena i dopuna zakona iz oblasti poreza na dohodak fizičkih lica i doprinosa na obavezno socijalno osiguranje, saopšteno je iz Ministarstvo ekonomskog razvoja.

Osnovni razlozi za realizaciju ovu mjere sadržani su u potrebi da se, usljed negativnih posljedica koje je pandemija imala na poslovanje privrede, a posledično i na smanjenje broja zaposlenih, omogući privrednim subjektima da dio nezaposlenih lica sa evidencije ZZZCG ponovo zaposle uz značajne olakšice i podsticaje za zapošljavanje.

Uvažavajući zahtjeve privrede da se za primjenu ove mjere razmotri mogućnost probnog rada, Ministarstvo finansija i socijalnog staranja, kao predlagač izmjena pomenutih zakona i Ministarstvo ekonomskog razvoja, kao koordinator mjera podrške privredi, daju sljedeće tumačenje:

Korisnici ove mjere mogu biti oni poslodavci koji zasnuju radni odnos na neodređeno vrijeme sa licem koje je najmanje 3 mjeseca bilo na evidenciji ZZZCG, uz mogućnost da to lice prethodno angažuju po ugovoru o probnom radu u trajanju do 3 mjeseca. Olakšice definisane ovom mjerom obračunavaće se od momenta kada poslodavac zasnuje radni odnos na neodređeno vrijeme (ne tokom probnog rada).

Što se tiče primjene navedenih zakona, predviđeno je da se isti primjenjuju od 1. januara 2021. godine. Dakle, poslodavci koji su zaposlili lica tokom 2021. godine, a prije stupanja na snagu ovih Zakona, biće u mogućnosti da koriste ove olakšice.

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još