Počinje vakcinacija građana starosti od 75-79 godina. Uskoro kontigent AstraZeneke

 Počinje vakcinacija građana starosti od 75-79 godina. Uskoro kontigent AstraZeneke

Foto: Portal Novi

U Domu zdravlja Herceg Novi počela je vakcinacija građana starosne grupe 75-79 godina, koji su se prijavili za imunizaciju a pred kraj je vakcinisanje građana starijih od 80 godina,.

Za sada se koriste ruske vakcine Sputnjik V i kineska Sinofarm a iz menadžmenta uskoro očekuju isporuku kontigenta vakcine AstraZeneka.

Poslije izveštaja da su neki ljudi dobili krvne ugruške po vakcinaciji, jedan broj zemalja među kojima su Njemačka, Francuska, Italija i Španija odlučile su da obustave upotrebu Oksford-Astrazenekine vakcine iz predostrožnosti dok je određeni broj država Evrope nastavio sa imunizacijom.

U najnovijem izvještaju Evropske agencije za ljekove (EMA) od 18. marta navodi se da je AstraZeneka vakcina bezbjedna i efikasna, ali da će nastaviti sa ispitivanjima slučajeva navodne povezanosti krvnih ugrušaka. Svjetska zdravstvena organizacija odmah je pozvala sve države da nastave se korišćenjem ove vakcine.

Iz Doma zdravlja ističu da je uprotno krivim informacijama o nus-efektima ove vakcine, to kvalitetna, unčikovita vakcina koja je prošla sva prethodna ispitivanja.

„Ovom prilikom podstičemo građane na prijavljivanje za vakcinaciju. Bila bi velika šteta da naši sugrađani čekaju neke druge prilike, a da se pored njih odvija proces vakcinisanja koji jedini može obezbjediti blaže kliničke slike ili izbjegavanja oboljevanja od opasne zarazne bolesti.“ – poručuju iz Doma zdravlja Herceg Novi.

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još