Počela sanacija Pumpne stanice Opačica

 Počela sanacija Pumpne stanice Opačica

Preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ d.o.o. počelo je sanaciju Pumpne stanice Opačica.

Kako navode iz tog preduzeća, čvorište Opačica, uz zahvatne bunare, jedna je od najznačajnijih i najsloženijih tačaka našeg vodovodnog sistema. Crpljenjem vode iz Opačice obezbjeđuju se dodatne količine vode u ljetnjem periodu, odnosno, u vrijeme smanjenog dotoka vode sa Plata. Čvorište je, ujedno, i početna tačka podsistema Opačica.

Usljed dugogodišnjeg kvara na PS Opačica, na ventilu DN 400 mm, punjenje rezervoara „Zmijice“ bilo je otežano. Popravka kvara je odlagana iz razloga neophodnog višesatnog zatvaranja vode, kao i zbog nemalih finansijskih troškova za poslove na uređenju čvorišta. Tu se, naime, sustiču: „dovodna“ cjev sa FS „Mojdež“ i druga, kojom se ubacuju količine vode iz vodozahvata Opačice. I jedna i druga pripadaju primarnom sistemu snabdijevanja vodom Herceg Novog. Na ovom mjestu se, zbog vode iz izvorišta, ubacuje hlor u sistem, da bi voda bila bezbjedna za piće. Izuzetno važna tačka sistema i veoma složen problem za rješavanje. – objašnjavaju iz Vodovoda.

Otpočelo se sa raspetljavanjem čvorišta, detaljnom identifikacijom cjevovoda, koji su postavljeni u razmaku od preko pedeset godina, kao i otklanjanju kvara na način da se izradi  bajpas, premošćavanje sa cijevi DN 400 mm na cijevi DN 300 mm, te isključenje iz sistema starih, dotrajalih čeličnih cjevi. Prvo je ugrađen ventil  na cijevi DN 400 mm, zatim je kod „Džorovog mosta“ u Zelenici ugrađena blinda na cijev DN 300 mm, da bi ostali radovi mogli da budu izvedeni, a bez  restriktivnog režima snabdijevanja vodom.   

Pripremni radovi: skop zemlje, štemanje betona, kako bi napravili uslove za prespajanje cjevovoda ukupne dužine 15 m, već su odrađeni. Do sada je završeno 10 m cjevovoda DN 250 mm, ugrađen  je  ispust na cijevi DN 250 na DN 150 mm i ugrađen priključak DN 63 mm za hidrante pored Opačice. Takođe je urađen i novi priključak za cijev DN 300 mm. – saopštavaju iz Vodovoda.

Ističu da su uporedo sa ugradnjom ventila otklonjeni su kvarovi na cijevi DN 450 mm, u Kućanskom polju.

„Nadamo se da će posao biti završen u naredna dva dana, ostalo je da se spoji DN 250 sa cijevi DN 300 mm. Na ovim poslovima, koji zahtjevaju spretnost, znanje i vještinu u radu, angažovano je desetak radnika preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ d.o.o. Pred početak turističke sezone, a očigledno smo u takvom periodu, svakodnevno „Vodovod i kanalizacija“  dobija sve više poziva za intervencije na vodovodnoj i kanalizacionoj mreži. Samo danas je prijavljeno šest kvarova na vodovodnoj mreži, kojima se odma i pristupilo za popravku.“ – zaključuju iz Vodovoda.

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još