Opštinski tim za zaštitu i spašavanje predložio strožije mjere. Kršenje samoizolacije krivična odgovornost oboljelih i kontakata-ukućana

 Opštinski tim za zaštitu i spašavanje predložio strožije mjere. Kršenje samoizolacije krivična odgovornost oboljelih i kontakata-ukućana

Foto: Opština HN

Nepoštovanje mjera samoizolacije, kako od strane oboljelih tako i od kontakata-ukućana, predstavlja krivično djelo i na jutrošnjem sastanku Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje označeno je kao glavni uzrok porasta broja oboljelih u Herceg Novom. Širenju infekcije Covid19 znatno doprinose i zadržavanja građana u blizini ugostiteljskih objekata kako bi preuzeli poručenu hranu ili napitke, čime i građani i ugostiteljski objekti krše naredbe i propise iz oblasti zdravstvene zaštite i bezbjednosti hrane.

Kako je na sastanku Opštinskog tima pojašnjeno, ketering, odnosno isporuku hrane mogu da vrše samo ugostiteljski objekti koji za to imaju dozvolu Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove. Zadržavanje građana ispred ugostiteljskih objekata nije dozvoljeno, pa će nadležna inspekcija, Služba komunalne policije i inspekcijskog nadzora i Uprava policije od danas intenzivno kontrolisati rad objekata i aktivnosti građana.

Opština Herceg Novi ovim putem apeluje na sve građane i poziva na ozbiljnost i odgovornost u aktuelnoj situaciji: naš grad bilježi rekordan broj oboljelih, i nije vrijeme za bilo čije sopstveno laičko tumačenje naredbi i mjera. Nepoštovanje mjera samoizolacije Covid19 pozitivnih građana i njihovih ukućana, kao i kršenje drugih naredbi i mjera izrečenih od strane Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje, ne predstavlja prekršaj, već krivično djelo.

Naredba od petka 19. februara, kojom se zabranjuje korišćenje igrališta, parkova i teretana na otvorenom, dopunjena je danas novim stavom kojim se zabranjuje držanje stolova i stolica ispred ugostiteljskih objekata i ugostiteljskih terasa, počev od utorak 23. februara.

Od danas će biti intenzivirana i kontrola gradskog saobraćaja, odnosno da li se poštuju mjere u smislu nošenja maski i prevencije stvaranja gužvi. Po već izrečenim mjerama, prevoz putnika u javnom prevozu (autobusom ili kombi prevozom), putnika u drumskom saobraćaju (međugradskom, prigradskom, gradskom) obavlja se bez mogućnosti stajanja putnika u vozilu. Tim povodom će biti dodatno pooštrena kontrola lokalnih i međugradskih prevoznika.

Opštinski tim za zaštitu i spašavanje uputio je danas i dopis Ministarstvu zdravlja i Institutu za javno zdravlje, kojim se traži uvođenje dodatnih mjera za naš grad, izmjenom Naredbe za preduzimanje privremenih mjera za spriječavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i sprječavanje prenošenja novog korona virusa, i to:

-zatvaranje kladionica,

-zatvaranje teretana i fitnes klubova,                                                                                              

-prelazak škola na online nastavu,

-dostavu hrane od strane ugostiteljskih objekata vršiti isključivo putem keteringa (bez izdavanja hrane i piće ispred objekata). Uslugu keteringa mogu obavljati isključivo ugostiteljlski objekti koji imaju odobrenje Uprave za bezbjednost hrane, veterine i fitosanitarnih poslova,

-zabrana korišćenja uslužnih kafe aparata u svim objektima.

Današnjim sastankom Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje predsjedavao je predjsednik Opštine Stevan Katić, a održan je u prisustvu potpredsjednice Opštine Vesne Samardžić, v.d. direktora Doma dravlja Herceg Novi dr Gorana Komara, epidemiološkinje u Domu zdravlja Stefe Glušac, Glavne zdravstveno-sanitarne inspektorke Karmele Mujičić, turističke inspektorke Tatjane Radović, iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitrane poslove Zorana Zdravkovića, načelnice Službe komunalne policije i inspekcijskog nadzora Marije Bošković, komandira Centra bezbjednosti Herceg Novi Dejana Ostojić, Nataše Musić Potkonjak iz Službe za praćenje usaglašenosti propisa Opštine Herceg Novi. Sastanku Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje prisustvovala je i dr Tamara Vujović, poslanica u Skupštini Crne Gore i odbornica u lokalnom parlamentu.

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još