Opština obećala pomoć trgovcima

 Opština obećala pomoć trgovcima

Hercegnovski trgovci odjećom i obućom postigli su dogovor sa predsjednikom Opštine, Stevanom Katićem, da se, kako su saopštili, založi kod ministra ekonomije Jakova Milatovića i prvenstveno kod IRF-a, kako bi dobili finansijska sredstva koja sljeduju mikro, malim i srednjim poduzećima.

Predsjedniku Katiću izložili su vidnu problematiku poslovanja i ukazali na propuste nastale formiranjem Vladinih mjera.

-Argumentovali smo nelikvidno poslovanje u 2020.godini i tražili da se zauzme za našu djelatnost kod ministra ekonomije Jakova Milatovića, te napravi prohodnost ka regularnom odobrenju IRF sredstava za likvidnost. Evidentan problem novske privrede je ugašena ljetnja sezona, koja je jedini finansijski izvor preostao ovom gradu u posljednjih 15 godina. Novljani nemaju hotele, fabrike, proizvodnju, nemaju institucije sa konstantnim mjesečnim primanjima-zaradama , te stoga ni privreda konkretno trgovina odjećom i obućom, nemaju stalnog potrošača – kazali su nakon sastanka preduzetnici.

Kako dodaju, njihova djelatnost nije prepoznata ni u jednom paketu ni stare niti nove Vlade:

-Želimo vjerovati da je to slučajan propust i da će se ispraviti. Načinom poslovanja, misleći na potreban lager robe i opremanje enterijera za rad, trgovci odjecom su puno više ugrožena djelatnost od npr.frizera, kozmetičara, koji apsolutno nemaju obavezu plaćanja dobavljaču kao najbitniju stavku opstanka djelatnosti – naglašavaju oni.

Ukazuju na nelegitimno davanje sredstava IRF-a velikim poduzetnicima na nivou Crne Gore, a za čiju likvidnost su nadležne banke, dok je institucija IRF-a obavezna da prati likvidnost malih subjekata.

-Naglasili smo da ćemo komunicirati i ambasadorku EU u Crnoj Gori, Oanu Kristinu Popu, koja je plasirala sredstva za likvidnost malih subjekata u ime EU, i to u iznosu odobrenih 53 miliona eura bespovratnih sredstava, od kojih su do sada 28 miliona uplaćeni Crnoj Gori. Konstatovali smo da u naš grad ta sredstva nisu stizala i zamolili hitan osvrt na navedenu situaciju-saopštavaju preduzetnici.

Iz kabineta predsjendika su prihvatili nas problem kao važan za privredu grada i obećali da će hitno pokrenuti dogovore sa resornim Ministarstvom i IRF-om.

Preduzetnici su u toku registracije NVO “Novska butiga”, sa kojom će dalje djelovati, boriti se za svoja prava , te organizovati prigodne modne revije u saradnji sa Opštinom i njenim organizacijama.

Novske trgovce su na prijemu kod predsjednika predstavljale vlasnice trgovina Branka Kontić, Tanja Božović, Marija Đurović i Dragana Supić.

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još