Od sjutra nove mjere

 Od sjutra nove mjere

Ilustracija

Zabranjuje se rad tržnih centara, štandova i sličnog u opštinama koje imaju 14-dnevnu stopu incidencije na 100.000 stanovnika veću od 800 – Podgorica, Budva, Tivat, Herceg Novi, Ulcinj, Cetinje, Nikšić, Plužine, Bar, Kotor i Pljevlja. Takođe je, zabranjeno kretanja stanovnika izvan opština koje takođe imaju istu stopu incidencije, izuzev za ranije definisane izuzetke i uz potvrde. To je na konferenciji za medije saopštio direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ), Igor Galić.

“U istim gradovima prekida se obrazovno vaspitni rad u javnim i privatnim vaspitno-obrazovnim ustanovama i počinje primjena onlajn sistema učenja”, rekao je Galić.

Škole od sjutra ne rade, a vrtići od preksjutra, pojasnio je direktor IJZ.

Crnogorski državljani, stranci sa stalnim ili privremenim boravkom u Crnoj Gori, kao i stranci, osim ako ulaze iz BiH, Srbije, Kosova ili Albanije, moraju da prilože negativan rezultat PCR ili brzog antigen testa, ne starijeg od 48 sati ili pozitivnog serološkog nalaza na antitijela, ne starijeg od mjesec dana.

Galić je istakao da će ove mjere trajati narednih sedam dana.

Galić je istakao da će ove mjere trajati narednih sedam dana.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, saopštila je da su bolnički kapaciteti povećani u cijeloj Crnoj Gori, zaposleno preko 200 medicinskih sestara sa biroa rada. Popunjenost kovid bolnica, kako je navela, iznosi 67 odsto.

Uputila je apel građanima da poštuju mjere jer će samo to dati rezultate.

Ministarka je pozvala građane da se vakcinišu.

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović kazao je da su svi u prethodnom vremenu postupali selektivno prilikom poštovanja mjera.

Međutim, kako su kapaciteti uvećani najavio je represivno djelovanje:

“Ne želimo da bilo ko završi u zatvoru, ali ćemo to raditi zbog zdravlja građana”, rekao je Sekulović.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja Janko Odović kazao je da je izvršeno 6.430 kontrola, izdata 43 prekršajna naloga u iznosu od 43.000 eura. Pripadnici Uprave piolicije upozorili su 14.817 osoba, podbnijeli 32 krivične prijave i lišili slobode 11 lica. Međutim, nepoštovanje mjera je zabrinjavajuće.

“Do sada se djelovalo preventivno, pošto je situacija zabrinjavajuća od danas će se djelovati na oštriji način i kazniće se svako nepoštovanje mjera. Posebno nepoštovanje mjera zabrane izlaska od 21 do 5 časova ujutro će biti sankcionisano, kao i nenošenje maski”, rekao je Odović.

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još