Od danas zatvoreni ugostiteljski objekti

 Od danas zatvoreni ugostiteljski objekti

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Borko Bajić saopštio je da se zbog velikog broja oboljelih u Herceg Novom ali u Nikšiću, Cetinju, Podgorici, Ulcinju i Kotoru, stupa na snagu mjera zabrane rada ugostiteljskih objekata., odnosno restorana, kafana, kafiterija, hotelskih restorana, osim za goste hotela.

Zbog složene zdravstvene situacije u Bolnici Meljine Bajić je obećao da će nastojati da riješe problem dodatno uzrokovan infekcijom covid19, jer je inficirano pet ljekara a nedostaje i srednji medicinski kadar.

-Radimo sve što je u našoj moći da prebacimo ljude, kadar, da donesemo opremu i povećamo kapacitetete gdje treba. Mi već na tome radimo. To nije nešto što čekamo da se desi pa da radimo. Na tom principu rade Komisije i funkcioniše operativni štab za klinički menadžment – kazao je Bajić, napominjući da Bolnica Meljine nije bila predviđena kao kovid bolnica .

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić naveo je da su trećina testiranih novopozitivne osobe i nivo obolijevanja je u porastu.

Taj trend je, prema njegovim riječima, razlog pooštravanja mjera.

– Vjerovatno ćemo pooštravati sve više epidemiološke mjere kako bi nivo oboljelih spustili na prihvatljiv nivo – kazao je Galić, dodajući se to čini zbog pripreme, pored ostalog, za ljetnju turističku sezonu. Te je sve sada početak sve oštrijih mjera.

Galić je rekao da je sigurno u državi veći broj zaraženih britanskim sojem koronavirusa, nakon što su stigli rezultati iz njemačke laboratorije koji su pokazali da je od 40 poslatih uzoraka sedam pozitivno na taj soj.

Direktorka Kliničkog centra dr Ljiljana Radulović saopštila je da je 45 pacijenata u Kliničkom centru životno ugroženo.

U Internoj klinici hospitalizovano je 60 pacijenata. Na ostalim klinikama je osam Covid pozitivnih pacijenata, koji se inače liječe zbog neke druge dijagnoze. Jedini pacijent koji je bio u Institutu za bolesti djece je otpušten u odličnom stanju, kazala je dr Ljiljana Radulović.

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još