Od 20.maja prosvjetni i zdravstveni radnici će moći da iskoriste turističke vaučere

 Od 20.maja prosvjetni i zdravstveni radnici će moći da iskoriste turističke vaučere

Realizacija turističkih vaučera će početi u drugoj polovini ovog mjeseca, tačnije 20. maja kada će startovati i platforma putem koje će zainteresovani prosvjetni i zdravstveni radnici odnosno korisnici vaučera moći da bukiraju svoj odmor kod dostupnih privatnih izdavaoca smještaja, saopšteno je iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

„Prosvjetnim i zdravstvenim radnicima biće na raspolaganju turistički vaučeri u vrijednosti do 200 eura. Turistički vaučeri validni su samo za registrovani privatni smještaj i korišćenje vaučera je jednokratno. Vlasniku privatnog smještaja biće uplaćen novac po osnovu turističkog vaučera 10 dana nakon realizacije aranžmana.

Platforma koja će povezivati zainteresovane strane je krajnje jednostavna za upotrebu. Dakle, ova platforma će biti dostupna i korisnicima vaučera i izdavaocima smještaja. SMS poruka, koju će korisnici dobiti, sadrži link aplikacije i šifru. Poruke će biti dostavljene na brojeve telefona koji su evidentirani u bazi prilikom prvobitne prijave, te još jednom molimo sve učesnike ovog Programa da provjere da li su dostavljeni podaci, u ovom slučaju  brojevi mobilnih telefona, ispravni i u funkciji“, navodi se u saopštenju.

Napominju da neće biti fizičkog preuzimanja vaučera već će isti biti “preuzet” i evidentiran kao iskorišten u trenutku kada korisnici vaučera, preko platforme, potvrde rezervaciju izdavaocu smještaja.

„Zbog epidemiološke situacije, koja je do nedavno bila loša, uz zatvoreni međugradski saobraćaj  ohrabrivanje putovanja i vrijeme za realizaciju vaučera nije bilo pogodno.

Sada kada je epidemiološka situacija značajno povoljnija a masovna vakcinacija otpočela, te nema zabrane međugradskog saobraćaja ljudi se osjećaju sigurnije i stekli su se svi uslovi za realizaciju vaučera.  Osim toga, rok za korišćenje vaučera produžen je do kraja decembra ove godine što znači da je na ovaj način omogućeno svim zainteresovanim korisnicima vaučera da iskoriste svoj vaučer do 31.12.2021. godine“, kažu iz Ministarstva.

Podsjećaju, turistički vaučeri za prosvjetne i zdravstvene radnike i podrška izdavaocima privatnog smještaja su mjera iz paketa podrške građanima i privredi iz prvog kvartala 2021. godine.

„Imajući u vidu posebno snažan negativan efekat pandemije na poslovanje izdavaoca privatnih smještaja, ova mjera odnosi se na podršku zainteresovanim fizičkim licima koja su upisana u Centralni turistički registar za pružanje usluga u domaćinstvu ali takođe i podrška prosvjetnim i zdravstvenim radnicima, koji u periodu zdravstvene krize pripadaju kategoriji direktno izloženih.

Dodatno, prosvjeta i zdravstvo predstavljaju dva posebno važna stuba razvoja svakog društva, te na ovaj način Vlada želi da ih dodatno uvaži i podrži“, dodaje se u saopštenju.

Procijenjeni fiskalni uticaj ove mjere, kako navode, iznosi 5.500.000 eura.

„Proces prijave vlasnika privatnih smještaja vršio se putem elektronske pošte na adresu prijave@mek.gov.me i preko arhive Ministarstva ekonomskog razvoja. Ukupno je pristiglo 555 prijava izdavaoca privatnog smještaja. Najveći broj prijava je pristigao sa juga naše zemlje, ali bilo je interesovanja i iz centralnog i sjevernog dijela Crne Gore.

Komisija koja je radila na pregledu dostavljenih prijava je obradila sve dostavljene aplikacije i sačinila listu od 415 aplikacija koje su ispunile kriterijume prema Obavještenju“, zaključeno je u saopštenju.

Izvor: FOS media

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još