Obilježeno 80 godina od pogibije narodnih heroja Milana Spasića i Sergeja Mašere

 Obilježeno 80 godina od pogibije narodnih heroja Milana Spasića i Sergeja Mašere

Slobo Novaković iz Udruženja boraca NOR-a Herceg Novi podsjetio je na herojski podvig Spasića i Mašere. Olivera Doklestić, ispred SPKD „Prosvjeta“, je istakla da je nakon 80 godina došlo vrijeme da se na ovim prostorima izmire ideologije, „da počnemo da vrijednujemo sve ono što je zaista istorijski vrijedno i valjano i ove junake slavimo dok je i nas“.

– Na taj način ćemo zapravo najbolje shvatiti koliko je važan svaki trenutak života koji ovdje provedemo, a važno ga je provesti časno i dostojanstveno, kako prema sebi, tako i prema svom okruženju, kazala je Dolestić i dodala da se nada da će mladi ljudi na ovim prostorima naučiti da poštuju prošlost i heroje poput Spasića i Mašere.

Milan Spasić rođen je 1909. godine u Beogradu, a Sergej Mašera 1912. godine u Gorici. Spasić je sahranjen na Savini, a Mašera u Sloveniji. Proglašeni su za narodne heroje 1973. godine i bili jedini koji su zbog djela učinjenog u Kraljevskoj vojsci Jugoslavije, proglašeni narodnim herojima socijalističke Jugoslavije. U našem gradu, na Savini jedna ulica nosi njihovo ime.

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još