Obilježeno 78 godina od pogibije narodnih heroja i prvoboraca

 Obilježeno 78 godina od pogibije narodnih heroja i prvoboraca

Navršava se 78 godina od pogibije narodnih heroja Nikole Đurkovića i Sava Ilića, te prvoboraca Danila Daša Pavičića i Stjepa Šarenca. Tim povodom, na spomenik Bezmetković na Savini vijenac su položili predsjednik Skupštine opštine Herceg Novi Nikola Samardžić, potpredsjednica Opštine Vesna Samardžić i predstavnici organizacija boraca NOR-a 1941-1945 iz Herceg Novog, Kotora i Tivta.
Predstavnici kotorske, tivatske i hercegnovske boračke organizacije su posjetili i spomen obilježje na Podima, gdje su takođe položili cvijeće i odali poštu palim borcima, obavijestio je sekretar OBNOR-a Herceg Novi 1941-1945 Đoko Zloković.
Prema riječima člana OBNOR-a Kotor 1941-1945, Ljubenka Borovića, obilježje na Savini je svjedočanstvo likvidacije čelnika Mjesnog komiteta KPJ Herceg Novi, četiri pala borca koji će postojati sve dok bude onih koji posjećuju ovaj spomenik.

Foto: Press služba Opštine HN


-Na ovom mjestu počivaju četiri gorostasa, dva narodna heroja i dva prvoborca, koji će podsjećati, opominjati i učiti kako se cijeni sloboda i kako se za nju umire. Oni su ovdje na Savini na vječnoj straži da potomstvu svjedoče i napajaju ih svojim djelima i herojstvom, ugrađujući svoje živote u temelje slobode. Osim njih, na Savini su sahranjeni i borci Orjenskog bataljona i drugih partizanskih jedinica, koji su položili svoje živote – bili su žrtve okupatora, izdajnika i terorista, i njihova imena svjedoče o hrabrim Bokeljima, časnim i čestitim ljudima, koji su sebe zauvijek žrtvovali za slobodu, istinu i pravdu. Ono što je pravdi i istini poslužilo, ne može nikada biti zaboravljeno. – kazao je Borović.
Narodni heroji Nikola Đurković i Savo Ilić i prvoborci Danilo Dašo Pavičić i Stjepo Šarenac poginuli su 21. januara 1943. godine. Preko 300 domaćih izdajnika, potpomognuti okupatorskim vojnicima opkolili su junake na Podima, koji su sa bombama u rukama, bez ikakvih izgleda za spas, pokušali proboj i herojski pali za svoje ideale i slobodu svog naroda.

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još