Obilježen 13. jul – SUBNOR i predstavnici Opštine položili vijence: Slobodarski duh našeg naroda niko i nikada ne može ugušiti

 Obilježen 13. jul – SUBNOR i predstavnici Opštine položili vijence: Slobodarski duh našeg naroda niko i nikada ne može ugušiti

Foto: Opština HN

Polaganjem cvijeća i vijenaca na spomenik Bezmetković na Savini i spomenik Miću Vaviću na Kruševicama, predstavnici Opštine Herceg Novi i SUBNOR 1941-1945 obilježili su 13. jul, Dan ustanka naroda Crne Gore u Drugom svjetskom ratu i Dan državnosti kada je na ovaj datum 1878. na Berlinskom kongresu naša zemlja priznata kao nezavisna država.

Svečanosti na Savini prisustvovali su predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić, konzul Republike Srbije u Herceg Novom Zoran Dojčinović, ministar savjetnik u Ambasadi Republike Srbije Mićo Rogović, poslanica u Skupštini Crne Gore dr Tamara Vujović, predstavnici partija zastupljenih u lokalnom parlamentu, kao i potomci boraca poginulih u Drugom svjetskom ratu.
Predsjednik Skupštine opštine Herceg Novi, Ivan Otović položio je vijenac na spomenik na Kruševicama na spomenik Miću Vaviću, po kojem i ulica na Toploj nosi njegovo ime.
-Okupili smo se da odamo počast stvarnim herojima, ljudima koji su 13. jula odlučili da brane ono što su, da njihova djeca i njihovi potomci ne budu robovi. Bez obzira na ideološke razlike, oni su se zajedno i složno, kako treba da bude, digli protiv okupatora i pokazali još jednom da u našem narodu ne može da se uguši slobodarski duh.Svi borci i svi oni koji su ih pomagali 13. jula su istinski heroji, oni su nam omogućili da živimo slobodno, a na nama je da čuvamo tu slobodu, da odbranimo naš identitet svaki put kada je ugrožen, poručio je Otović.

U ime organizatora , SUBNOR-a 1941-1945, kod spomenika Bezmetković na Savini govorio je najstariji član dr Đuro Musić, koji je istakao da pali borci pripadaju besmrtnoj generaciji boraca Orjenskog bataljona i drugih jedinica narodnooslobodilačke borbe.
On je govorio o počecima narodnooslobodilačkog rata i značaju 13. jula u novijoj istoriji Crne Gore. Podsjetio je na Petrovdansku skupštinu 12. jula 1941. nakon čega je dan poslije narod Crne Gore dao odgovor dižući 13. jula ustanak, „razbijajući sve fašističe iluzije“. Dr Musić je posebno akcentovao značaj i doprinos naroda Boke kotorske u organizovanju ustanka.
Značajnu ulogu, kako je rekao, imao je Orjenski bataljon koji je uspio da sačuva svako selo u zaleđu Herceg Novog i Risna sve do Grahova i onemogući neprijatelju da izvrši prodor ka Nikšiću. U bici 7. decembra 1941. na Jereminijom brdu poraženi su italijanski vojnici, a tada je ranjen prvi komandant Orjenskog bataljona Mirko Matković. Musić je naglasio da istoričari još nisu odgovorili, ali da im je dužnost i obaveza da daju sud kako je došlo do rasformiranja Orjenskog bataljona u Slanom kod Trebinja i kakve je to imalo posljedice za oslobodilačku borbu naroda ovog kraja.
Najstariji član boračke organizacije osvrnuo se i na događaje od 21. januara 1943. Godine, kada su na Podima poginuli Nikola Đurković, Savo Ilić, Stjepo Šarenac i Dašo Pavičić.
-Vi koji počivate na ovom svetom mjestu ostaćete u sjećanju vaših porodica, boraca ali i svih budućih generacija. Sjećaćemo se vaših žrtava, jer niste žalili svoje živote boreći se za slobodu svog naroda i kraja. Ostajete kao zvijezda vodilja kako treba voljeti svoju zemlju i rodni kraj – poručio je dr Musić.

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još