Obezbijediti subvencije za sve privrednike pogođene aktuelnom krizom

 Obezbijediti subvencije za sve privrednike pogođene aktuelnom krizom

Foto: Služba za informisanje

Tokom proteklih desetak dana, predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić održao je više sastanaka sa predstavnicima preduzetnika, ugostitelja i privrednih lica pogođenih epidemiološkim mjerama, odnosno zatvaranjem u cilju prevencije širenja virusa Kovid19. Kako su svi ukazali, generalne mjere, odnosno one donesene na državnom nivou, kao i posebne mjere za Herceg Novi od 24. februara, znatno su uticale na njihovu likvidnost, a samim tim i na gubitak radnih mjesta.

Tim povodom, predsjednik Katić uputio je dopis ministru ekonomskog razvoja, Jakovu Milatoviću, i naglasio da je od iznimne važnosti što prije omogućiti subvencije za preduzetnike, vlasnike trgovina obućom i odjećom, trgovine neprehrambenih proizvoda i pružanja usluga, male butike, ali i druge privrednike Herceg Novog čiji su poslovi zatvoreni, kako ne bi došlo do gašenja preduzeća i dodatnog pogoršanja već teške ekonomske situacije naših sugrađana.

Održan je sastanak sa predstavnicima ugostitelja, na kojem je razgovarano o problemima i teškoćama u njihovom funkcionisanju, sa posebnim osvrtom na najnovije epidemiološke mjere i posljedice po privredu koje one izazivaju.
Predsjednik Katić ovim putem apeluje na sve javne službe i inspekcije, kako lokalne tako i državne, ali i kompanije poput CEDIS-a i preduzeća „Vodovod i kanalizacija“, da uzmu u obzir situaciju u kojoj se privrednici i ugostitelji Herceg Novog nalaze i prinudne naplate po raznim osnovama odlože za određeni period. To se prevashodno odnosi na prinudnu naplatu računa za struju i vodu, takse za pristupne puteve i zakupe ugostiteljskih terasa. Opština Herceg Novi će odgoditi sve prinudne naplate za sve pogođene privrednike, potvrdio je predsjednik lokalne samouprave.

-Sada svi moramo pokazati visok nivo solidarnosti i razumijevanja. Naši sugrađani koji se bave raznim uslužnim djelatnostima, a primorani su zatvoriti objekte zbog epidemioloških mjera, dovedeni su u stanje neizvjesnosti i nemogućnosti da uredno izmiruju sve svoje obaveze. Prošla godina je bilo izuzetno teška za kompletnu privredu Herceg Novog, a nove mjere koje propisuju zabranu rada ugostiteljskim objektima dodatno otežavaju cjelokupnu problematiku. Vrijeme je da svi razumijemo složenost situacije u kojoj se nalazimo, i ekonomski i zdravstveno, poručio je predsjednik Katić.

On je apelovao i na zakupodavce poslovnih prostora da uzmu u obzir da je većina privrednih grana u Herceg Novom trenutno isključena iz ekonomskog sistema, te da sa zakupcima pokušaju naći zajednički jezik o oslobađanju ili odlaganju plaćanja zakupa.
Ugostitelje su na današnjem sastanku predstavljali Budimir Bulajić (Mek Budo), Željko Pajović (Koala/Bife Beograd) i Dušan Petrović (Al Posto Giusto), koji su ovom prilikom došli u užem sastavu zbog poštovanja epidemioloških mjera, ali su predstavljali mnogo veći broj preduzetnika i privrednih lica u našem gradu.

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još