NVO “Ugostitelji Crne Gore”:Nepromišljena odluka koja diskriminiše pojedine ugostitelje

 NVO “Ugostitelji Crne Gore”:Nepromišljena odluka koja diskriminiše pojedine ugostitelje

NVO “Ugostitelji Crne Gore” upućuje apel na nadležne organe da donošenje mjera u cilju suzbijanja širenja virusa COVID 19, koje uključuje ograničavanje rada ugostiteljskih objekata, u ovom trenutku može imati dalekosežne posljedice po ekonomski oporavak i dovodi u pitanje opstanak mnogih ugostiteljskih objekata.

Donošenje mjera koje predviđaju privremenu zabranu rada diskoteka, disko klubova/barova i noćnih klubova/barova, na otvorenom i u zatvorenom prostoru u vrhuncu sezone je nepromišljena odluka koja diskriminiše pojedine ugostitelje.

Kao što svi znamo, noćni klubovi su bili najduže zatvoreni i uspješna ljetnja turistička sezona je jedina nada da oni opstanu. Apelujemo da ova odluka dovodi u pitanje egzistenciju zaposlenih u ovom sektoru, ali i njihovih porodica. Nažalost, Vlada Crne Gore ne pokazuje empatiju prema ovim grupama ljudi, od kojih se mnogi nalaze na rubu egzistencije, i nepromišljeno najavljuje obustavu rada. Ovako neodgovoran stav i ad hoc odluke ne mogu biti dobre za finansijsku stabilnost, ali ni za dalji razvoj epidemiološke situcije.

NVO “Ugostitelji Crne Gore” razumije neizvjesnost epidemiološke situacije i zabrinost u pogledu pogoršanja trenutne situacije, koja je dijelom prozrokovana I zbog nepoštovanja mjera unutar pojedinih ugostiteljskih objekata. Međutim, napominjemo da je veliki priliv turista onemogućio i ugostitelje da nesmetano kontrolišu poštovanje mjera. Još jednom, skrećemo pažnju da ovakve odluke stavljaju u diskriminatorski položaj određene ugostitelje i da Vlada mora prekinuti sa takvim ponašanjem.

Shodno velikom broju upita i žalbi koje smo dobili po pitanju najavljneih mjera, možemo zaključiti da će mnogi ugostitelji bojkovati trenutne mjere, a u slučaju da se one produže, da će doći i do masonih protesta, koji mogu znatno pogoršati epidemiološku situaciju, a i ugroziti trustičku sezonu.

Nadamo se da će nadležne instutucije shvatiti ozbiljnost situacija i pokazati ozbiljnost, te pronaći određeni model koji bi omogućio rad svih ugostiteljskih objekata uz poštovanje epidemioloških mjera.

Saopštenje NVO “Ugostitelji Crne Gore”

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još