Novljani odali počast herojima bitke na Sutjesci

 Novljani odali počast herojima bitke na Sutjesci
Foto:Portal Novi

Juče su na Tjentištu, počast herojima bitke na Sutjesci, odali i građani Herceg Novog. Okupljeni oko organizacije UBNOR-a i antifašista oni su sa drugovima iz drugih crnogorskih gradova položili vijenac na kojem je pisalo “Partizanska Crna Gora”. Na Tjentištu su bili poštovaoci boraca sa Sutjeske iz svih krajeva bivše Jugoslavije. Ovogodišnji domaćin bila je Bosna i Hercegovina.

Foto:Portal Novi

I ove godine među Novljanima bili su Tomasz i Katarzyna Suder iz Krakova-Poljska. Oni već dvije decenije dolaze u Baošiće da ljetuju i, kažu, da se kod domaćina Mitra Krivokapića osjećaju kao kod kuće. Sa nacionalnim simbolima naše zemlje, juče na Sutjesci, pokazali su da cijene i vole Crnu Goru i podržavaju antifašizam.

Foto:Portal Novi- Tomasz Suder iz Poljske
Foto:Portal Novi- Katarzyna Buzuk Suder-Poljska

Bitka na Sutjesci bila je prelomna bitka Narodnooslobodilačke borbe. Trajala je od 27. maja do 15. juna 1943. Cilj je bilo probijanje njemačkog obruča, da bi Vrhovni štab na čelu sa Josipom Brozom Titom izašao iz njega. Ova bitka simbol je otpora fašizmu a za nju je život dalo više od 7.000 partizana.

Foto:Portal Novi
Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još