Noćni klubovi apeluju: „Pred bankrotom smo, dozvolite nam rad“

 Noćni klubovi apeluju: „Pred bankrotom smo, dozvolite nam rad“

Vlasnici noćnih klubova apeluju na nadležne da im pomognu i omoguće rad tokom predstojeće ljetnje turističke sezone, poručuju iz NVO ”Ugostitelji Crne Gore”.

Kako kažu skoro dvije godine noćni klubovi u Crnoj Gori su zatvoreni, a za državu su gotovo nevidljivi.

“I dok su brojni sektori u prethodnom periodu dobijali pomoć, odnosno subvencije, noćni klubovi nijesu dobili ni centa. Mislimo da je suvišno napominjati koliko je teško preživjeti u okolnostima ekonomske krize izazvane pandemojom korona-virusa, ali svjesni složenosti zdravstvene situacije nismo se obraćali nadležnima”, stoji su saopštenju NVO ”Ugostitelji Crne Gore”.

Kažu das u zbog svega primorani da apeluju na nadležne da razmotre da im se dozvoli rad, jer su kako kažu, gotovo došli do bankrota.

“Kako se nadležni stalno pozivaju na iskustva susjedne Hrvatske, koja je prošle godine radila u sezoni i opet je otvorena, mislimo da bi trebalo da razmisle da nam dozvole rad”, navode u saopštenju.

Kako ističu skoro dvije godine su bez subvencija i bez kreditiranja, jer se nalaze pod drugom šifom djelatnosti koju sistem ne prepoznaje.

“Dvije godine bez ikakvih prihoda, bez dana rada, odrazili su se na naš biznis i ukoliko ne nađemo zajednički kompromis, pored toga što ćemo morati da zatvorimo klubove, Crna Gora će ostati i bez znatnog broja gostiju koji u našu zemlju dolazi upravo zbog raznovrsnog noćnog života, a samim tim i prihoda”, stoju u saopštenju NVO ”Ugostitelji Crne Gore”.

Podsjećaju da su predložili kampanju vakcinisanja zaposlenih, kako bi se smanjio rizik od širenja epidemije.

“Molimo nadležne da razmotre naše apele i obavijeste nas u što kraćem roku kada će nam dozvoliti rad, s bzirom na to da nam treba vremena da vakcinišemo osoblje, pripremimo objekte za rad, obezbijedimo potrebnu radnu snagu”, poručuju u saopštenju.

Ističu da su spremni da poštuju sve prepisane mjere i uslove koje im zdravstvene vlasti propišu, vjerujući da ukoliko svi pokažemo odgovornost – zaposleni i gosti, možemo očekivati jednu uspješnu sezonu.

“Uz poštovanje mjera, zajedničku odgovornost, smatramo da ova priča može biti uspješna na obostranu korist, kako vlasnika, zaposlenih, gostiju i turista, tako i države kojoj je neophodnan svaki euro od privreda kako bi mogla finansirati plate, penzije, socijalna i druga davanja”, poručuju iz NVO ”Ugostitelji Crne Gore”.

Izvor: RTCG

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još