Nestabilno vrijeme pratiće nas i naredne sedmice

 Nestabilno vrijeme pratiće nas i naredne sedmice

Nova ciklonska aktivnost donijeće već danas padavine, naročito u večernjim satima, informišu iz Hidrometeorološkog zavoda Crne Gore, naglašavajući da će vrijeme biti nestabilno prvih sedam dana januara.
Posljednjih pet dana decembra bilježe se ogromne količine padavina, što je do 70% više nego što je to klimatska normala za decembar. Ciklonska aktivnost je bila izuzetno intezivna i donijela je ogromne količine padavina koje su se na kraju odrazile kroz veliki porast vodostaja na svim našim rijekama, posebno na rijekama Jadranskog sliva.
Klimatske promjene su prema praćenju Hidrometeorološkog zavoda Crne Gore uslovile toplije vrijeme i dominantan je uticaj Atlantika. One su uslovile toplije vrijeme i odstupanja klimatske normale od tri do pet stepeni. Samim tim, Umjesto sniježnih padavina sada imamo većinom kišne padavine, susnježicu ili blagi snijeg koji je veoma vlažan, i to je nešto što je karakteristika posljedice klimatskih promjena. Nema više zima kao što su nekad bile, da su izuzetno hladne sa niskim temperaturama sa sniježnim pokrivačina što nazivamo Sibirski anticiklon, objašnjavaju iz Hidrometeorološkog zavoda Crne Gor

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još