Nelegalni objekti, zapuštena kupališta, devastacija… Rješenja kroz zajedničko djelovanje Morskog dobra i lokalnih uprava

 Nelegalni objekti, zapuštena kupališta, devastacija… Rješenja kroz zajedničko djelovanje Morskog dobra i lokalnih uprava

Na sastanku predstavnika službi iz svih primorskih opština i Morskog dobra iznijeti su najčešći problemi u svakoj primorskoj opštini.

Kako su saopštili predstavnici opština, bespravna gradnja nelegalnih objekata, zapušteni djelovi kupališta koji nijesu trenutno zakupljeni, izlijevanje fekalija u more, devastacija prostora prisutna je u svim primorskim opštinama, a Službe komunalne policije i inspekcijskog nadzora iz 6 primorskih opština susrijeću se sa brojnim problemima na terenu.

Kako se još dodaje u zaključku, da bi se spriječila devastacija prostora i riješili ostali problemi. neophodno je zajedničko djelovanje pomenutih službi i Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom.

Na sve uočene nepravilnosti, kao i sugestije i prijave građana u zoni morskog dobra ukazao je predsjednik UO JPMD, Blažo Rađenović i istakao konkretne prijedloge kako bi se efikasno odgovorilo na probleme sa kojima se sve više susrijećemo na dnevnom nivou.

Rađenović je naveo da je ubuduće neophodno podići saradnju na još veći nivo, tako što bi se kroz zajedničke kontrole promptno reagovalo, posebno u jeku turističe sezone.

Direktor JPMD Mladen Mikijelj istakao je da je od velikog značaja saradnja između inspekcijskih službi koje su u nadležnosti lokalnih samouprava i Službe za kontrolu JP Morsko dobro, kako bi se uspostavio red u ovom dijelu Crne Gore, kao najvažnijem resursu sa kojim država raspolaže.

„Kroz kvalitetnu saradnju između različitih instituacija Crne Gore i lokalnog stanovništva može se unaprijediti prostor i stanje kako bi ostvarili benefite od predstojeće turističke sezone.“ – ustvrdio je Mikijelj i dodao da su nakon formiranja kancelarija u svim primorskim opštinama stvoreni još bolji uslovi da se proces sprovođenja kontrole obavlja na kvalitetniji i brži način.

Pored problema, predstavnici Službi Komunalnih policija i inspekcija svih primorskih opština iznijeli su i prijedloge pomoću kojih bi se navedeni problemi mogli riješiti u najkraćem mogućem roku. Bez obzira na nedostatak kadrova, tvrde da ulažu napor da odgovore na zahtjeve za inspekcijski nadzor MD.

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još