Nasilje nad ženama prisutno u svim oblicima

 Nasilje nad ženama prisutno u svim oblicima

krugzdravlja.rs

Više od 100 država svijeta obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Narednih 16 dana oko 1700 organizacija ukazivaće na brojne probleme žena. Svjetska pandemija je osim ekonomskih otkrila da se, u minulom periodu, povećao stepen nasilja nad ženama. I ovog 25.novembra NVO ANIMA, iz Kotora, obilježava ovaj datum sa ciljem da ukaže da je uklanjanje svih oblika nasilja nad ženama uslov razvoja pravednog, nenasilnog i bogatog društva.

Da priča o nasilju nad ženama ne smije trajati samo 1 ili 16 dana, te da bi pokazale da nasilje postoji u svakoj sferi ženskog života, aktivistkinje NVO “Ženska politička mreža”, pod pokroviteljstvom UNDP sprovele su istraživanje i sada obrađuju podatke o nasilju nad ženama u politici.

-Nadamo se da će rezultati istraživanja biti prezentovani javnosti do sredine decembra. Dobili smo zanimljive i iskrene odgovore. Žene u politici, bez obzira na kojoj su poziciji, izložene su nasilju, ali o tome malo govore da ne bi izgubile  posao ali i ugled, jer bi njihove izjave bile izložene javnosti, rekla je za Portal Novi psihološkinja  Nataša Vuković.

securitysee.com

Žene okupljene u “Ženkoj političkoj mreži” su, kaže, napravile pomak u iniciranju izmjena zakona u porodici i nad ženama i dale svoju verziju, naročito u dijelu kažnjivosti.

-Da sankcija bude srazmjerna djelu, i novčana zamijeni kaznom zatvora, jer nekom kazna od 150 eura ne znači ništa, kaže Vukovićka naglašavajući da je od svih oblika nasilja ekonomsko najizraženije, ali žene o njemu malo govore jer ih je stid i strah kako će nasilnik reagovati, ali se plaše i reakcije  svoje porodice. Mali je broj žene koje dobiju podršku.

-Statistika je pokazalo da samo 10 odsto žena ima svoju imovinu. Češće ostaju  bez posla, i gube ekonomsku stabilnost, pa samim tim ne učestvuju u donošenju odluka u porodici kada je riječ o kupovini, podizanju kredita…ističe psihološkinja Nataša Vuković.

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još