Nakon covida turizam mora djelovati regionalno

 Nakon covida turizam mora djelovati regionalno

Foto:hercegnovi.travel

Regionalni turizam treba tretirati kao domaći, a region sagledati kao cjelinu, radi opravka turizma od pandemije, ocijenila je članica Izvršnog odbora Svjetske turističke mreže (WTN), Aleksandra Gardašević Slavuljica i predsjednica WTN za Balkan.

Ona je na prvoj online panel konferenciji na temu Budućnost turizma na Balkanu istakla potrebu regionalnog djelovanja, radi oporavka turizma od pandemije Covid-19.

”Preporuke turističkih eksperata širom svijeta je da domaći turizam treba da bude glavni pokretač opravka ekonomije od Covid-19. Međutim, balkanske zemlje su nedovoljno velike, a standard nizak, tako da se oporavak turizma ne može osloniti na domaći. Zato je potrebno da se regionalni turizam tretira kao domaći i da se cijeli region sagleda kao cjelina “, kazala je Gardašević Slavuljica.

Generalna direktorica Nacionalne agencije za turizam Albanije, Kornelija Fajzer je rekla da su zemlje regiona toliko male, a tako bliske i slične, da treba da objedine ponudu balkanskog turizma i da je kao takvu plasiraju na tržišta Zapadne Evrope, a kasnije i na tržišta udaljenih destinacija, kao što je Kina.

Predstavnica hrvatske turističke privrede, Branka Musić, predstavila je poteškoće sa kojima se Hrvatska suočava, ali i podsjetila na veliku podršku koju dobijaju od Vlade.

Ona je, kao generalna direktorica hotelskog kompleska na dubrovačkoj rivijeri, rekla da nijesu zadovoljni ostvarenim rezultatom, ali da je hrvatski turizam ipak preživio Covid-19.

Izvor:Mina

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još