Nagrada za životno djelo novinaru Danilu Burzanu

 Nagrada za životno djelo novinaru Danilu Burzanu

Povodom 150 godina crnogorskog novinarstva, u znak sjećanja na prvi broj lista Crnogorac, na Cetinju je održana, uz poštovanje preventivnih mjera skromna svečanost u organizaciji Društva crnogorskih novinara i Prijestonice, na kojoj je dodijeljena nagrada za životno djelo Danilu Daru Burzanu, saopšteno je iz Društva crnogorskih novinara.

Nagradu za životno djelo, Crnogorac, uglednom novinarskom veteranu Burzanu, uručio je, gradonačelnik Prijestonice Aleksandar Kašćelan.

“Novinarska i ljudska biografija Danila Burzana može služiti za ponos Crnoj Gori i nauk generacijama novinara koji dolaze, jer je to primjer kako se služi istini i pravdi i svojoj zemlji”, poručio je Kašćelan.

Za dobitnika prestižnog priznanja, riječi hvale nije štedio ni predsjednik žirija Željko Rutović.

,,Kroz duge i uspješne godine trajanja Danilo Daro Burzan, doajen crnogorskog novinarstva i profesionalne riječi,odan principima i vrijednostima izvornog zanata,čovjek je istine,vječne novinarske riječi i uzusa,stručnog i kulturnog obrasca i nepisanog kodeksa koji je dio njegovog bića od samog početka bavljenja ovim važnim poslom za svako društvo. Njegova riječ, iza koje stoje decenije izuzetne posvećenosti novinarskoj profesiji,ima snagu,iako je izgovara tiho, nenametljivo, ali uvijek uvjerljivo i kategorično. Od njega se učilo( i uči), a ko je htio da uči, imao je od koga,i ima što učiti”, istakao je Rutović.

Nakon obraćanja Rutovića, prisutnima se obratio i dobitnik priznanja za životno djelo.

,,Tokom minule tri decenije političko-stranačkoga pluralizma, došlo je do naglog porasta broja medija, radio i televizijskih stanica,a množe se svakodnevno i portali. Ta ekspanzija ,sudeći po njenim rezultatima, postala je vrsta biznisa, što značajno utiče i na samu suštinu medija, odnosno novinarske profesije. Od nekadašnjeg klasičnog novinarstva, polako smo stigli do toga da se u tim i takvim medijima ne uvažava Kodeks, pa oni postaju svojevrsna medijsko-politička estrada. Zato je prestrojavanje naših medija i medijskih poslenika nužno, jer će crnogorsko novinarstvo napredovati samo ako doživi etičko pročišćnje,ako suzbije i odstrani podaništvo, dvoličnost, amaterizam, ali i strah od egzistencijalnog opstanka. Drugim riječima novinarstvo mora da se zalaže za kvalitet, ili makar da pomogne dominaciju znanja, profesionalne hrabrosti i etike”poručio je Burzan.

Na svečanosti je prikazan dokumentarni film o istoriji crnogorskog novinarstva, I sam u gori istinu zbori, čiji su autori Mirko Jakovljević Dragan Mitov Đurović.

Preostale novinarske nagrade biće uručene na svečanostima u crnogorskim gradovima tokom godine koju je, Upravni odbor Društva crnogorskih novinara, poštujući istoriju pisane i novinarske riječi proglasio za jubilarnu.

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još