Nagrada za učenice Katarinu Đurišić i Jovanu Potkonjak na Međunarodnom književnom konkursu „Kraljevstvo bijelih rada“

 Nagrada za učenice Katarinu Đurišić i Jovanu Potkonjak na Međunarodnom književnom konkursu „Kraljevstvo bijelih rada“

Dvije učenice OŠ „Ilija Кišić“ Кatarina Đurišić VIIIb, čija je mentorka Rajana Vrbnjak i Jovana Potkonjak IXa, čija je mentorka Tamara Кomar dobitnice su III nagrade žirija na VIII Međunarodnom književnom konkursu „Kraljevstvo bijelih rada“, koji je organizovala NVO Stihom govorim. Na konkurs je stiglo više od 700 radova učenika iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Njamačke i države domaćina – Crne Gore.

Kako saopštavaju iz OŠ Ilija Kišić, Zbornik najboljih dječijih radova dostavljenih na konkurs za 2020/’21. koji će biti promovisan 10. maja u Bijelom Polju, već je stigao na adresu OŠ „Ilija Кišić“. U njemu su i pjesme nagrađenih učenica – „Imam pravo“ i „Poslanica“.

U pjesmi „Imamo pravo“ Кatarina Đurišić se obraća odraslima i iz ugla djeteta tražeći razumijevanje i uvažavanje koji su neophodni za srećno djetinjstvo: ,,Stavite osmijeh na lice dječije/pomislite na vesele okice nečije“. Pjesma Jovane Potkonjak već svojim nazivom „Poslanica“, nagovještava drugačiji ton – dubok i refleksivni. Uprkos mladosti, ili baš zahvaljujući njoj, Jovana je lirski zaokupljena suštinskim životnim vrijednostima, jer  „od uspjeha, ocjena, zanimanja, važnija su neka krupna pitanja““, navodi se u saopštenju škole.

Međunarodni književni konkurs „Кraljevstvo bijelih rada“ ima cilj da podstakne, uvaži i njeguje dječije literarno stvaralaštvo. Književnik i idejni tvorac festivala, Slobodan Zoran Obradović je povodom velikog broja pristiglih radova kazao: „Veliki broj prispjelih radova i njihov kvalitet su omogućili da se u Кraljevstvu bijelih rada, kraljevstvu poezije, za 2020/’21. godinu, izaberu princeze i prinčevi, koji su se po ocjeni žirija, svojim kvalitetom za nijansu izdvojili od drugih radova. Naravno, riječ je o subjektivnoj procjeni žirija, to ne umanjuje značaj i ljepotu drugih prispjelih radova i moguće je da bi neki drugi žiri, na drugačiji način vrijednovao pjesme.“

Žiri je radio u sastavu: profesorica Sonja Milovanović, književnik i idejni tvorac festivala Slobodan Zoran Obradović i predsjednica žirija, književnica i profesorica srpskog jezika Nataša Andrić Radovi su ocjenjivani ocjenama od 1 do 10, a nakon sabiranja ocjena svih članova žirija, određen je plasman i odabrani najbolji radovi učenika.

„Iskrene čestitke i mladim autorima čiji su radovi svojim kvalitetom zaslužili da se nađu u Zborniku i organizatoru Festivala „Кraljevstvo bijelih rada“ koji im je pružio priliku da se predstave široj čitalačkoj publici“, poručili su iz škole.

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još