Nacionalna kampanja za MMR vakcinu

 Nacionalna kampanja za MMR vakcinu

Uz podršku UNICEF-a, Ministarstvo zdravlja, u saradnji s Institutom za javno zdravlje i domovima zdravlja, hitno će organizovati nacionalnu kampanju za povećanje broja djece koja su primila MMR vakcinu u Crnoj Gori.

To je dogovoreno na današnjem sastanku ministarke zdravlja Jelene Borovinić Bojović i šefa predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huana Santandera.

Kako je saopšteno iz tog vladinog resora, ministarka je istakla da je pandemija Kovida-19 uticala nažalost i na obuhvat vakcinacijom kako u Crnoj Gori, tako i u ostatku svijeta, uključujući i Evropsku uniju.

„U okolnostima pandemije koja predstavlja neposrednu opasnost po zdravlje i živote stanovništva, većina zdravstvenih resursa usmjerena je na pružanje odgovora na Kovid-19, ali je posebna pažnja usmjerena i na minimiziranje svakog prekomjernog rizika od obolijevanja i umiranja a posebno onih zaraznih bolesti koje se mogu spriječiti vakcinama“, navodi se u saopštenju.

Ministarka je, kkao se dodaje, naglasila da će zdravstveni sistem u saradnji s UNICEF-om u narednom periodu posebnu pažnju usmjeriti na obuhvat djece MMR vakcinom, te na taj način doprinijeti očuvanju i unaprijeđenju javnog zdravlja.

„Na sastanku je dogovoreno da će se kampanja zasnivati na podacima o obuhvatu djece MMR vakcinom u svakoj opštini koje će Institut za javno zdravlje objaviti što je prije moguće. Podaci koji su dostupni iz posljednjih godina ukazuju da je premalo najmlađe djece u Crnoj Gori primilo MMR vakcinu, što ih čini izloženom bolestima koje mogu imati smrtni ishod“, navodi se u saopštenju.

UNICEF vidi ovo pitanje prava djeteta kao jedno od onih koji su u samom vrhu nacionalnih prioriteta Crne Gore, jer bi epidemija malih boginja, zauški i rubeola ozbiljno ugrozila javno zdravlje zemlje.

„Dovela bi u rizik živote najmlađe djece, posebno novorođenčadi koja se ne mogu vakcinisati sve do 12. mjeseca života i čije zdravlje zavisi od toga da li su druga djeca vakcinisana. Epidemija malih boginja, zauški i rubeola tokom pandemije koronavirusa, dovela bi u pitanje sposobnost javno-zdravstvenog sistema da obezbjeđuje pravovremene i kvalitetne zdravstvene usluge širom zemlje, što bi, rezultiralo porastom broja ozbiljnih zdravstvenih komplikacija i smrtnih ishoda i kod djece i kod odraslih u Crnoj Gori. Neočekivani zdravstveni troškovi porodica oboljele djece doveli bi i do porasta siromaštva djece“, upozoravaju iz Ministarstva i UNICEF-a i ističu da se sve ovo može se spriječiti MMR vakcinom.

“Nacionalne i lokalne vlasti, zdravstveni radnici i institucije, roditelji, akademska zajednica, mediji i lokalne zajednice treba da rade zajedno kako bi objasnili da ne postoji veza između MMR vakcine i autizma, kao i da je MMR vakcina bezbjedna. Svi roditelji žele da biraju najbolje za svoje dijete u svakoj situaciji. Kada je riječ o MMR vakcini, imunizacija djeteta hiljadama puta je manji rizik od dopuštanja da se dijete zarazi ovom ozbiljnom i smrtonosnom bolešću”, poručio je Santander.

Iz ministarstva navode da je u periodu 2000. do 2018. godine MMR vakcinacijom spriječeno oko 23,2 miliona smrtnih slučajeva, što, kako su kazali, MRR vakcinu čini jednim od najboljih ulaganja u domenu javnog zdravlja.

tekst – Portal RTCG

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još