Na Vrbanju organizovan sajam domaćih proizvoda i suvenira

 Na Vrbanju organizovan sajam domaćih proizvoda i suvenira

Na Vrbanju je minula dva dana organizovan bazar domaćih proizvoda i suvenira. Na nekoliko štandova vrijedne domaćice su iznijele svoje proizvode. Uz krtolu, šargarepu, cveklu…. na trpezi su bili sir pršut, domaći sokovi, džemovi, med i začinsko bilje sa podneblja podno Orjena.

Foto:portalnovi.me

Bazar je dio međunarodnog projekta koji realizuje Agencija za razvoj i zaštitu Orjena, kroz regionalni Program grantova za zaštićena područja Dinarida i WWF Adria, a finansira Švedska razvojna agencija,rekla je otvarajući manifestaciju direktorica Agencije Milja Vitorović.

Foto:portalnovi.me

Kroz projekat uključeno više domaćinstava sa ponudom smještaja i ugostiteljskim uslugama, a ciljna grupa su žene koje se bave proizvodnim djelatnostima. To su proizvodi od mlijeka i mesa, od različitih vrsta bilja, meda i slično.

Foto:portalnovi.me

Foto:portalnovi.me

Bazar je bio prodajnog karaktera, mada su cijene bile visoke pa trgovina i nije bila dobra. Kilogram krompira prodavali su za 1 euro, koliko je cijena veza cvekle, šargarepe i luka. Za kilogram mladog sira trebalo je izdvojiti 8 eura, a za teglu meda 12 eura.

Foto:portalnovi.me

Osim priganica i roštula, za degustaciju pršuta i sira domaćini nijesu bili poštene ruke, tako da su turisti u toj omiljenoj crnogorskoj „poslastici“ uživali samo čulom vida i mirisa.

Foto:portalnovi.me

Malobrojni posjetioci su boravak na planini, nadomak mora, iskoristili za obilazak Avanturističkog parka i obližnjih staza, a svjež vazduh razlog je da se makar na kratko pobjegne iz ljetnje žege.

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još