Na Škveru posađeno pet novih palmi

 Na Škveru posađeno pet novih palmi

Na inicijativu grupe mještana, na malom skveru pored spomenika Tvrtku I na Škveru,  posađeno je pet novih stabala palmi.

Umjesto stabala fenix canariensisa koja su više od pet decenija krasila ovaj skver, nabavljeno je 5 stabala Butia Capita palme, uvezene iz Španije – okrug Malage. One su  otporne na surlaša koji je uništio stara stabla zbog čega su morale biti uklonjene do osnove.

Ova vrsta palmi može da živi između 300 – 400 godina. Rastu sporo, a dostižu visinu od 8 m. Krošnje su im inače mnogo šire, s obzirom da se razvijaju i u širinu, međutim, ovoga puta su morale biti smanjenje radi lakšeg transporta.

Podsjetićemo da je kod spomenika osnivaču grada Tvrtku I davne 1959. godine zasađeno 7 tzv. „počasnih“ palmi u čast 7 igrača PVK Jadran koji su tada sovojili šampionsku titulu Jugoslavije.

Palmin štetnik surlaš počeo je da ih napada pretprošle godine i uprkos brojnim tretmanima za zaštitu, nije im bilo spasa. Zaposleni u sektoru zelenila Komunalno stambenog preduzeća u martu prošle godine uklonili su do osnove tri stabla, a u aprilu ove godine još dva. Od „starih“ satabala ostale su još 2 palme.

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još