Na Evropskom samitu mladih o klimi učestvovaće i novski srednjoškolci

 Na Evropskom samitu mladih o klimi učestvovaće i novski srednjoškolci

Učenici JUSMŠ Ivan Goran Kovačić iz Herceg-Novog učestvovaće na online Evropskom samitu mladih o klimi, 18. i 19. marta. Događaj organizuje Evropski ekonomski i socijalni komitet (EESK), prateći model konferencije UN-a o klimatskim promjenama (COP).

Nakon što je prvobitno otkazano usljed izbijanja COVID-a u martu 2020, 11. izdanje vodećeg događaja EESK-a za mlade, Tvoja Evropa, tvoje mišljenje! (YEYS), održaće se 18. i 19. marta 2021. Učenici 33 srednje škole širom Evrope okupiće se kako bi razgovarali o najboljim načinima zaštite životne sredine, pod sloganom “Naša klima, naša budućnost!”

Učesnici će na uvodnoj sesiji sjutra imati priliku da razgovaraju s potpredsjednikom Evropske komisije za Evropski zeleni sporazum Fransom Timermansom i predsjednicom EESK-a Kristom Šveng. Potpredsjednik EESK-a i aktivista za zelenu ekonomiju Silijan Lohan predsjedavaće plenarnim sesijama samita.

Odabrane 33 škole u ovoj inicijativi odabrane su pomoću elektronskog programa za selekciju, u izvlačenju koje je održano 27. novembra 2019. u Briselu. Izabrana je po jedna škola iz svake od 27 država članica EU, Ujedinjenog Kraljevstva i pet država kandidata (Albanija, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Srbija i Turska). Svaku školu će predstavljati po tri učenika, starosti od 16-18 godina, u pratnji nastavnika. Za ovogodišnje izdanje prijavilo se gotovo 800 škola.

Cilj događaja je da se saslušaju pametne ideje učenika za suočavanje s trenutnom klimatskom krizom, kako bismo se približili zajedničkom cilju da postanemo klimatski neutralni do 2050. Od učenika će se tražiti da predstavljaju određeni sektor, privrednu oblast ili grupu država, te da pregovaraju jedni s drugima. Pod nadzorom i vođstvom mladih moderatora, oni će imati priliku da raspravljaju o svojim predlozima slijedeći model Konferencije ugovornih strana (COP) Okvirne konvencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama.

Učesnici će se sresti i s predstavnicima međunarodnih omladinskih organizacija, koji će im pomoći da svoje ideje i predloge pretoče u konkretne preporuke. EESK će ove preporuke dostaviti međunarodnim kreatorima politika iz oblasti zaštite životne sredine, i o njima će se razgovarati tokom cijele godine na konferencijama širom Evrope.

Tokom pripreme za debate, član EESK-a će posjetiti svaku školu učesnicu, fizički ili putem videokonferencije, kako bi razgovarali o EU, EESK-u i njihovim aktivnostima za mlade, te kako bi se pojasnila struktura samog događaja i šta se očekuje od škole.

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još